Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Balik ekmek

Balik ekmek

Dit Turks broodje met gegrilde vis maakte Emine Taskiran voor ons. Emine: "Dit broodje wordt veel gegeten als streetfood in Turkije. Met dit recept kun je het makkelijk zelf thuis maken."
  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • lunch
  • 360 kcal

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 8 takjes peterselie
  • ½ theelepel sumak
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels olie
  • zwarte peper
  • 100 gram vette visfilet, zoals dorade
  • 2 volkoren broodjes
  • handje rucola

Bereiding

  1. Pel de ui, snijd hem fijn en doe hem in een kom.
  2. Was de peterselie en snijd de blaadjes fijn.
  3. Voeg de peterselie en sumak toe aan de ui en roer goed.
  4. Warm de oven voor op 200 °C.
  5. Boen de citroen schoon. Rasp de helft van de schil van de citroen en pers hem uit. 
  6. Meng de rasp en het sap met de olie en wat peper. 
  7. Roer het mengsel goed en bestrijk beide kanten van de visfilet ermee.
  8. Grill de vis op een rooster aan beide kanten 2-4 minuten tot ze krokant zijn. 
  9. Doe de oven uit, snijd de broodjes open en leg ze geopend op het ovenrooster. Sluit de oven weer.
  10. De restwarmte van de oven warmt de broodjes op. 
  11. Haal de broodjes uit de oven, leg een visfilet op elk broodje en voeg de uiensalade en rucola toe.
  12. Besprenkel met citroen naar smaak en serveer. 

Extra informatie

Dit recept maakten we samen met Emine Taskiran

Emine is docent Voeding aan de Haagse Hogeschool. Daarnaast kan ze superlekker koken. We zijn dan ook erg blij met haar recepten! Meer recepten van Emine:

Variaties

Combineer dit broodje met Kizartma, oftewel Turkse gegrilde groente, om er een hoofdgerecht van te maken.

Ingrediënten over?

Rucola over? Gebruik het op deze heerlijk pizza met courgette. 

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Ui is deze maand een klimaatvriendelijke keuze. Kies bij voorkeur voor groente met het Biologisch of On the way to PlanetProof keurmerk.
Kies bij voorkeur voor vette vis met een topkeurmerk. MSC/ASC, Biologisch en Vis met een groene score op de VISwijzer zijn duurzamere keuzes.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Vrij van ei
  • Vrij van koemelk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 360 kcal
Vet 21 gram
Waarvan verzadigd vet 5 gram
Koolhydraten 24 gram
Waarvan suikers 4 gram
Vezels 6 gram
Eiwit 15 gram
Zout
0,7 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.