Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Sarma

Sarma

Sarma zijn Turkse gevulde wijnbladeren. Emine: "Traditioneel wordt het gemaakt met witte rijst, maar de combinatie van bruine rijst en bulgur past ook perfect."
  • 10 porties
  • meer dan 30 minuten
  • voorgerecht, tussendoor
  • 85 kcal
  •  
  • Informatie

Ingrediënten

  • 500 gram wijnbladeren (vers)
  • 1 eetlepel sumak
  • 2 uien
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • zwarte peper
  • 1 theelepel munt
  • 100 gram zilvervliesrijst (gekookt)
  • 100 gram bulgur (gekookt)
  • 150 ml water
  • 2 citroenen

Bereiding

  1. Week de wijnbladeren los van elkaar minimaal 15 minuten in warm water.
  2. Week de sumak in een scheutje gekookt water.
  3. Pel de uien en snijd fijn.
  4. Verwarm de olie in de pan en bak de uien op lage stand in 8-10 minuten zacht.
  5. Voeg de komijn, zwarte peper en gedroogde munt toe en bak 2 minuten.
  6. Was de rijst en de bulgur, voeg het toe aan de gebakken uien en bak 5-6 minuten.
  7. Voeg de sumak en het water toe en kook 2 minuten.
  8. Leg een wijnblad met de gladde zijde naar beneden op een bord of plank.
  9. Verdeel 1 theelepel vulling aan de onderkant van het blad zodat er een sigaarvorm ontstaat. 
  10. Vouw de buitenkant van het blad naar binnen en rol van onder naar bovenop. Herhaal dit met alle wijnbladeren.
  11. Stapel de rolletjes strak op in een pan. Pers de helft van de citroenen uit over de rolletjes. Snijd de overige citroenen en leg er een paar schijfjes citroen op de wijnbladeren.
  12. Leg een klein bord op de rolletjes zodat ze op hun plek blijven en voeg kokend water toe totdat het bord onder water staat.
  13. Kook 1 uur op laag vuur.
  14. Giet de sarma voorzichtig af en haal ze uit de pan. 
  15. Meng het sap van een halve citroen en wat olijfolie en verdeel dit over de sarma om ze te laten glanzen.

Extra informatie

Dit recept maakten we samen met Emine Taskiran

Emine is docent Voeding aan de Haagse Hogeschool. Daarnaast kan ze superlekker koken. We zijn dan ook erg blij met haar recepten! Meer recepten van Emine:

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Bulgur:
Probeer eens mercimek köftesi, oftewel Turkse linzenballetjes met bulgur. 

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Citroen is deze maand niet klimaatvriendelijk.
Duurzaam eten Ui is deze maand klimaatvriendelijk in Nederland verbouwd.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van koemelk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 85 kcal
Vet 3 gram
Waarvan verzadigd vet 0 gram
Koolhydraten 11 gram
Waarvan suikers 1 gram
Vezels 3 gram
Eiwit 3 gram
Zout
< 0.1 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.