Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Kizartma (Turkse gegrilde groente)

Kizartma (Turkse gegrilde groente)

Dit is een recept van Emine Taskiran. Emine: "Door de groente te grillen in plaats van te frituren is het gerecht een stuk minder vet. De grill geeft een geweldige volle smaak aan de groente. Dit wil je proberen!"

  • 4 personen
  • 30+ minuten
  • voorgerecht
  •  

Ingrediënten

  • 2 rode uien
  • 200 gram champignons
  • 1 middelgrote courgette
  • 1 aubergine
  • 3 wortels
  • 7 lange groene pepers
  • 8 takjes peterselie
  • 2 eetlepels olie
  • 3 eetlepels azijn
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel oregano
  • zwarte peper
  • 3 tomaten
  • 3 teentjes knoflook

Materialen

Grillpan

Bereiding

  1. Was alle groente, snijd ze in grote stukken en doe ze in een kom.
  2. Was de pepers.
  3. Was de peterselie en snijd de blaadjes fijn. 
  4. Was de citroen en rasp de schil van de helft van de vrucht. 
  5. Maak in een andere kom een marinade van 2 eetlepels azijn, olie, citroenrasp en oregano. 
  6. Meng de marinade door de groente en laat deze een paar uur intrekken in de koelkast. 
  7. Verwarm de grillpan 5 minuten zodat het hele oppervlak warm wordt.  
  8. Bak de groente en pepers in 10 minuten gaar op middelhoog vuur. 
  9. Schep de groente op een bord en meng de peterselie er doorheen. 
  10. Mix de gewassen tomaten, 1 eetlepel azijn en knoflook in een keukenmachine fijn.
  11. Verwarm de tomatensaus een paar minuten in een pan en serveer bij de groente. 

Menusuggestie

Combineer dit gerecht met balik ekmek (Turks broodje gegrilde markreel) om er een hoofdgerecht van te maken.

Ingrediënten over?

Citroen over? Maak er deze lekkere citroenrijst met zalm en sperziebonen van.

Dit recept maakten we samen met Emine Taskiran

Emine is docent Voeding aan de Haagse Hogeschool. Daarnaast kan ze superlekker koken. We zijn dan ook erg blij met haar recepten!Emine Taskiran schrijft recepten voor het Voedingscentrum

Meer recepten van Emine

Mercimek köftesi (linzenballetjes)
Sarma (gevulde wijnbladeren)
Pide (brood)
Balik Ekmek (broodje gegrilde makreel)
Incir Uyutmasi (Turkse vijgenpudding)
Havuclu kabakli meze (yoghurtdip met courgette en wortel)

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Waspeen is deze maand (september) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 135 kcal 135 kcal
Vet 6 gram 6 gram
Waarvan verzadigd vet 1 gram 1 gram
Koolhydraten 10 gram 10 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vezels 7 gram 7 gram
Eiwit 4 gram 4 gram
Zout
< 0.1 gram < 0.1 gram
Print dit recept
Deel dit recept