Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Het Nehalennia en Catermaat laten de kracht van samenwerking zien

9 juni 2023
Van een Gouden Schoolkantine tot de Gezonde Schoolweek en zelfs een eigen moestuin. Het Nehalennia in Middelburg doet van alles om bij te dragen aan de gezondheid van de leerlingen. Samen met Catermaat zorgen ze dat de ruim 1.700 leerlingen in de schoolkantine kunnen kiezen uit een gezond, gevarieerd en lekker aanbod.

Een gezond aanbod voor gezonde leerlingen

Nienke Bezuijen is Gezonde School coördinator bij het Nehalennia. Op verschillende manieren probeert ze bij te dragen aan het welzijn van de leerlingen, onder andere met gezonde voeding. Ze vertelt: “Leerlingen kunnen makkelijk naar de lokale supermarkt om daar wat lekkers te kopen. Vaak zijn dat niet de meest gezonde keuzes. Des te belangrijker is het voor ons om binnen de school een lekker en verantwoord aanbod te presenteren. We willen laten zien dat iets lekkers ook gezond kan zijn, dat dit niet een frikandellenbroodje hoeft te zijn.”

Dit doet het Nehalennia samen met Wilma de Reus van Catermaat. “Voor mij is een gezonde schoolkantine de normale schoolkantine”, vertelt Wilma. “Met behulp van de Richtlijn Eetomgeving voor Scholen zorgen we dat een gezond aanbod beschikbaar, zichtbaar en betaalbaar is. Zo maken we de gezondere keuzes makkelijker voor de leerlingen.”

De behoeften van leerlingen

Goed aansluiten bij wat de leerlingen willen is voor zowel Nienke als Wilma heel belangrijk. “We denken continu na over een passend aanbod”, vertelt Nienke. “Wat verkoopt goed en wat niet? We vragen leerlingen ook om input. Wanneer we in gesprek gaan, komen we erachter dat er bijvoorbeeld behoefte is aan soep of een fruitsalade. Dit zijn dan punten waar we samen met Catermaat mee aan de slag gaan.”

Wilma vult aan: “Onze kantinemedewerkers houden ook altijd hun oren en ogen open. Zo vertelde een kantinemedewerker van het Nehalennia dat leerlingen graag pitabroodjes wilden. Daar ga ik dan over nadenken en uitzoeken wat mogelijk is. Dit bleek nog niet zo eenvoudig, maar uiteindelijk is het gelukt. Nu kunnen de leerlingen pitabroodjes kopen met voldoende vezels, gezond beleg en niet te veel zout.”

kantinemedewerker verkoopt broodje

Voeding in de les

Ook in de lessen wordt er aandacht besteed aan voeding, onder andere met het lespakket Weet wat je eet. Nienke: “Docenten bespreken met leerlingen wat het effect is van eten op je gezondheid en welke producten je nodig hebt. Drink je bijvoorbeeld veel sapjes en drinkyoghurt of juist meer water? Eet je veel witbrood of kies je voor volkoren producten?”

En er is meer: op de praktijkafdeling van de school leren leerlingen koken, bakken en serveren. “De leerlingen maken hier hele lekkere en gezonde dingen. Sinds dit schooljaar (2022-2023) serveren we ook (bijna) elke dinsdagmiddag soep aan docenten. Zo krijgt de soep die is gemaakt tijdens de kookles een goede bestemming én heeft het personeel een gezonde hap.”

De Gezonde Schoolweek

Het Nehalennia heeft de Gezonde School Week in het leven geroepen om extra aandacht te geven aan het thema gezondheid. “Elke dag heeft een thema met een bijbehorende ludieke challenge waar leerlingen prijzen mee kunnen winnen. Zo is er een bottleflip-challenge voor het thema water drinken en een tafeltennis challenge voor het thema bewegen.”

leerlingen aan het tafeltennissen

Tips voor andere scholen

Hebben Nienke en Wilma tips voor andere scholen die aan de slag willen met een gezonde schoolkantine? Zeker! Nienke: “Ga als Gezonde Schoolcoördinator zo snel mogelijk aan de slag met jouw cateraar of medewerkers in de schoolkantine. Neem samen stappen, maar ga ook niet te snel, anders bestaat de kans dat betrokkenen afhaken. Praat met collega’s over het (door)ontwikkelen van de kantine. Als je samen kan sparren over ideeën en dit eventueel ook samen kunt oppakken, maakt dit het hele proces een stuk makkelijker én leuker!”

Tot slot de tip van Wilma: “Doe het vanuit je hart, doe het voor de leerlingen. Als je ergens niet in gelooft en je het niet doet vanuit je hart, dan gaat het ook nooit gebeuren. Je kunt de makkelijke weg kiezen, maar je kunt dingen ook een kans geven. Zie de gezonde schoolkantine als normaal, als basis. Vind elkaar als er behoeften of nieuwe ideeën zijn. En vooral: begin gewoon.”