Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Duurzaam eten op school

Steeds meer scholen letten op duurzaamheid. Rekening houden met duurzame voedselkeuzes en het tegengaan van voedselverspilling helpen immers de milieu-impact van ons eten te verkleinen. Deze 3 tips helpen je op weg bij het organiseren van een duurzamer schoolontbijt- en lunch.

1. Voorkom voedselverspilling


Als je start met het aanbieden van een schoolontbijt of -lunch, moet je waarschijnlijk in het begin even zoeken naar de juiste hoeveelheden. De ervaring leert dat scholen snel ervaring opdoen met de hoeveelheid die de kinderen eten van de verschillende producten, waardoor het inkoopbeleid steeds beter wordt en voedselverspilling afneemt. Om een vliegende start te maken kun je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor kinderen (pdf) aanhouden.

Om voedselverspilling tegen te gaan, kun je met de kinderen afspreken om steeds één boterham per keer te pakken. Als deze boterham op is, kunnen ze er nog één pakken. Betrek de kinderen daarnaast bij het tegengaan van verspilling. Organiseer bijvoorbeeld een tostidag om het brood op te maken en een kliekjesdag aan het einde van elke week. Je kunt ook samen met de kinderen een omelet maken met overgebleven groente.

In de Bewaarwijzer staat hoe lang en op welke manier je een product het best kan bewaren. Met de handige koelkaststicker (gratis te bestellen in de webshop) zie je in één oogopslag of je iets in de koelkast of buiten de koelkast bewaart. Als je daar rekening mee houdt, zul je ook minder verspillen.

2. Gebruik meer plantaardige producten

Je kunt bij het inkopen bewust kiezen voor meer plantaardige en minder dierlijke producten. Als je de lunch laat verzorgen door een cateraar, kun je bij het selecteren van de cateraar letten op het aanbod en zo min mogelijk vleesproducten kiezen.

Vlees heeft een grote impact op het milieu omdat er veel land, water en voer nodig is voor het houden van vee. De milieu-impact van peulvruchten, ei en noten is veel lager. De klimaatbelasting van peulvruchten is zelfs 10 keer lager dan van rundvlees.

Kies daarom bijvoorbeeld voor fruit of 100% pindakaas en/of 100% notenpasta als broodbeleg. Hummus uit de supermarkt bevat vaak zout, maar kan aangeboden worden als een dagkeuze buiten de Schijf van Vijf. Maak daarom zelf eens gezonde hummus met de kinderen, dat is ook superleuk en leerzaam om te doen! Of introduceer een vaste dag waarop je een vegetarische lunch serveert, bijvoorbeeld een vegavrijdag.

3. Bied water, thee en zuivel aan

Kraanwater en thee zijn duurzame en gezonde dorstlessers. Je kunt het water opvrolijken door er stukjes fruit, munt of komkommer in te doen. Limonades en sappen bevatten veel suikers en zijn niet goed voor de gezondheid. Daarnaast belasten ze het milieu vanwege de productie in de fabriek, de verpakkingen en het transport.

Kinderen hebben dagelijks 2 tot 3 porties à 150 ml zuivel nodig. Dit is afhankelijk van de leeftijd (zie de pdf algemeen dagelijkse hoeveelheden). Meer is niet nodig voor de gezondheid en heeft een grote impact op het milieu. Je kunt ervoor kiezen tijdens de lunch voor elk kind 1 bekertje magere of halfvolle melk en/of karnemelk aan te bieden, ervan uitgaande dat ze thuis ook melk of yoghurt krijgen.