Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Lesmaterialen

Als kinderen weten hoe een gezonde maaltijd eruit ziet en waar voedsel vandaan komt, is de kans groter dat ze later gezonde volwassenen worden. Als school kun je daaraan bijdragen door kinderen te leren over gezonde en duurzame voeding.

Op deze pagina geven we een overzicht van geschikte lesmaterialen over gezonde en duurzame voeding voor de basisschool.

Lespakket Smaaklessen

Smaaklessen is een lesprogramma over eten en smaak voor groep 1 t/m 8. Met Smaaklessen maken kinderen spelenderwijs kennis met smaakontwikkeling, de herkomst van eten, vaardigheden, gezond en duurzaam eten en koken. Het lesprogramma stimuleert dat kinderen vanuit hun eigen interesse en nieuwsgierigheid leren bewuste en gezonde voedselkeuzes te maken.

Het lesprogramma is een erkende interventie van het Centrum Gezond Leven van het RIVM. Het lesmateriaal van Smaaklessen is gratis beschikbaar via het lesportaal Chef!.

Smaakmissies

Aanvullend aan de Smaaklessen zijn er Smaakmissies. Een Smaakmissie is een verdiepende lesmodule over één specifieke productgroep, zoals groente, fruit, brood of zuivel. Daarnaast zijn er ook Smaakmissies met het thema Moestuin, Voedselverspilling en Avontuurlijke Eiwitten.

Een Smaakmissie bestaat uit lessen in de klas én opdrachten buiten de klas, waarvoor de leerlingen op missie gaan. Ze gaan onder meer op excursie naar een plek waar voedsel gemaakt of bewerkt wordt

Lekker fit

Lekker Fit! is een lespakket voor groep 1 t/m 8 over voeding, bewegen en het maken van gezonde keuzes. Op een speelse manier worden de leerlingen vertrouwd gemaakt met de voordelen van een gezonde leefstijl. Naast theorie bevat Lekker Fit! ook doe-opdrachten, zoals kook-, beweeg-, knutselopdrachten en proefjes. Ook krijg je veel tips om ouders bij de lessen te betrekken.

Lekker Fit! is als goed onderbouwd lespakket erkend door het Centrum Gezond Leven.

GrowWizzKid

Het lesprogramma GrowWizzKid is voor groep 1 t/m 8. In de lessen leren de kinderen op een onderzoekende en praktische manier over de herkomst en productie van gezonde voeding. De kinderen gaan binnen het lesprogramma aan de slag met een binnenteeltsysteem waarin leerlingen zelf gewassen telen. Het telen, verzorgen en oogsten van de gewassen wordt aangevuld met lesmateriaal in de vorm van werk- en informatiebladen, activiteiten, onderzoeken en experimenten.

Praktische activiteiten

Koken op school

Jongeren die onder de juiste begeleiding koken en leren over voedsel, weten meer over voedsel en hebben meer zelfvertrouwen in de eigen kookvaardigheden. Koken op school is dus een mooie kans! Wij bieden op onze website alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan. Van tips over gezond, duurzaam en veilig koken tot receptinspiratie en kooktechnieken.

Ook bieden we een overzicht van lesmaterialen waarin koken is opgenomen. Denk aan Superchefs, een serie van acht wekelijkse kookworkshops voor kinderen van 10-12 jaar (groep 7/8). Ook kun je als school meedoen aan Kok in de klas.

Samen de moestuin in

Een (school)moestuin is een goede omgeving om te leren over gezond eten en een duurzame voedselproductie. Hoe groeien bijvoorbeeld groente en fruit? En wat is er voor nodig om deze producten te laten groeien? Je kunt op verschillende manieren aan de slag. Van moestuinbakken, tot kassen, eetbaar groen op het schoolplein tot een samenwerking met lokale buurtmoestuinen. Bekijk meer informatie over moestuinieren.

Op excursie

Wil je leerlingen laten zien waar hun eten vandaan komt? Je kunt op excursie naar bijvoorbeeld een boer, een kas, supermarkt of de voedselverwerkende industrie. Bij Boerderijeducatie Nederland lees je bijvoorbeeld meer over een les op de boerderij.

Stimuleringsbijdrage Lekker naar buiten!

Wil je aan de slag met een praktische activiteit? Kijk dan ook eens naar de stimuleringsbijdrage Lekker naar buiten! Alle scholen in het po, vo en mbo kunnen bij het programma Jong Leren Eten (JLE) een bijdrage aanvragen voor deze 3 activiteiten:

  • Koken
  • Moestuinieren
  • Excursie of gastles op het gebied van voeding

EU-schoolfruit

EU-Schoolfruit stimuleert kinderen samen in de klas fruit en groente te eten. Deelnemende scholen ontvangen 20 weken lang iedere week 3 porties groente en fruit voor alle leerlingen. Daarnaast is er ook lesmateriaal beschikbaar.

Leerplankader Voeding

Het Voedingscentrum heeft samen met het SLO het leerplankader Voeding (pdf) ontwikkeld. Dit leerplankader kunnen ontwikkelaars van leermiddelen en scholen gebruiken bij het vormgeven van programma's en leerplannen over voeding. Het leerplankader biedt handvatten om voedseleducatie structureel te behandelen tijdens de verschillende leeftijdsfases van een kind.

In het leerplankader staat per leeftijdsgroep aangegeven over welke kennis zij moeten beschikken als het gaat om gezonde en duurzame voeding. Door de inhoud zo veel mogelijk te laten aansluiten op het leerplankader Voeding zorg je voor leermiddelen die inhoudelijk aansluiten op de landelijke kerndoelen.

SLO heeft ook leerplankaders op andere thema's.

Door 5 korte vragen in te vullen help je onze deze webpagina's te verbeteren. Doe je mee aan de enquête?