Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Lesmaterialen

Gezond eten en drinken en niet te veel snoepen en snacken, dat is een gezonde basis voor een kind. Als kinderen weten hoe een gezonde maaltijd eruit ziet en waar voedsel vandaan komt, is de kans groter dat ze later gezonde volwassenen worden. Als school kun je daaraan bijdragen. Door kinderen te leren over gezonde voeding.

Lespakket Smaaklessen

Smaaklessen is een lesprogramma over eten en smaak voor groep 1 t/m 8. Met Smaaklessen maken kinderen spelenderwijs kennis met smaakontwikkeling, de herkomst van eten, vaardigheden, gezond en duurzaam eten en koken. Het lesprogramma is een erkende interventie van het Centrum Gezond Leven van het RIVM.

Jong Leren Eten

Jong Leren Eten verbindt partijen uit de hele keten die zich bezighouden met gezond en duurzaam eten: van producten, lokale boeren, supermarkten tot partijen die campagnes, lesmaterialen of activiteiten rondom gezond en duurzaam eten ontwikkelen.

Het programma is ontwikkeld om kinderen alles te leren over eten. Zoals over de herkomst en smaak van voedsel. Ze bewustmaken van gezonde, duurzame én lekkere keuzes, en ze die leren maken. Binnen de kinderopvang en het onderwijs kunnen allerlei lessen en activiteiten worden ingezet. Zodat iedereen bewuster eet. In en buiten school.

Op deze website staan tips en links naar:
  • Lesmateriaal
  • Voedsel-experiences in de buurt (boerderijbezoek, excursies, gastlessen, schooltuinen)
  • Kookworkshops

Verdieping en/of BSO

  • Filmpje voor in de klas over de Schijf van Vijf.
  • Smaakmissies: dit bestaat uit lessen in de klas, een excursie, een huiswerkopdracht in de winkel en een kookopdracht.
  • EU Schoolfruit: scholen ontvangen 20 weken lang elke week gratis groente en fruit voor alle leerlingen. Daarnaast is er lesmateriaal beschikbaar.
  • Smaakplezier voor de BuitenSchoolse Opvang: Smaakplezier op de BSO is een map met informatie over smakelijke activiteiten.
  • SuperChefs: serie van 8 kookworkshops voor kinderen van 10-12 jaar (groep 7 en 8).
Naast deze pakketten kun je er ook voor kiezen om voeding als thema terug te laten komen in andere lessen, bijvoorbeeld bij het vak rekenen of taal. Bekijk onze succestips.

Hoe gezond is jouw kinderopvang? Doe de test!

Hoe ver is jouw BSO met gezondheid en gezonde leefstijl? Doe de test op gezondekinderopvang.nl en ontdek het. De test inspireert je ook wat je nog meer kunt doen.

Leerplankader Voeding

Het Voedingscentrum heeft samen met het SLO het leerplankader Voeding (pdf) ontwikkeld. Dit leerplankader kunnen ontwikkelaars van leermiddelen en scholen gebruiken bij het vormgeven van programma's en leerplannen over voeding. Het leerplankader biedt handvatten om voedseleducatie structureel te behandelen tijdens de verschillende leeftijdsfases van een kind.

In het leerplankader staat per leeftijdsgroep aangegeven over welke kennis zij moeten beschikken als het gaat om gezonde en duurzame voeding. Door de inhoud zo veel mogelijk te laten aansluiten op het leerplankader Voeding zorg je voor leermiddelen die inhoudelijk aansluiten op de landelijke kerndoelen.

SLO heeft ook leerplankaders op andere thema's.

Door 5 korte vragen in te vullen help je onze deze webpagina's te verbeteren. Doe je mee aan de enquête?