Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Meer tips en ideeën voor het basisonderwijs

Een voedingsbeleid maken en lessen over voeding aanbieden op school, zijn belangrijke stappen die je kunt nemen om je school gezonder te maken. Wil je nog meer tips? Op deze pagina vind je aanvullende ideeën om op school aan de slag te gaan met voeding.
tips om gezond eten onder de aandacht te brengen op jouw school
Laat je vooral inspireren en geef er je eigen draai aan.

1. Verwerk thema voedsel in bestaand curriculum

Enkele voorbeelden:
  • Taal: geef leerlingen de opdracht om een werkstuk te maken over “Hoe ziet jouw favoriete gezonde maaltijd eruit?” of “Hoe kun je beter eten voor het milieu?”.
  • Rekenen: geef leerlingen een opdracht waarbij ze eenheden moeten omrekenen van groente, fruit en andere levensmiddelen. Of laat ze de kilocalorieën berekenen per portie van hun favoriete snack. Bekijk een voorbeeld van een opdracht die je kunt gebruiken tijdens de rekenles.

2. Educatieve bezoeken

Veel boerderijen geven rondleidingen en ontvangen klassen voor educatieve bezoeken. Zoek naar mogelijkheden in de buurt. Denk ook eens aan een slagerij, een fruitteler of een molen.

3. Gastspreker

Geen tijd om er met de hele klas op uit te gaan? Nodig dan een gastspreker uit: bijvoorbeeld een kok van een lokaal restaurant of een boer. Kijk ter inspiratie op smaaklessen.nl onder ‘Kok in de Klas’.

4. Projectweek

Organiseer een projectweek met lessen over gezond en duurzaam eten, ga een aantal dagen op kamp bij de boer of laat kinderen voor hun ouders een lunch of andere maaltijd klaarmaken. Recepten kun je mee naar huis geven of op de website van je school zetten. Kijk voor recepten in Smaaklessen of Smaakplezier voor de BSO.

5. Gezonde pauzehap

Er zijn verschillende manieren om een gezonde pauzehap te promoten. Denk aan een wedstrijdje tussen de klassen, wie de origineelste gezonde pauzehap heeft. Of een gruitmeter in de klas, waarbij gemeten wordt hoeveel kinderen groente en fruit bij zich hebben.

Zet ook eens groente in het zonnetje of een ander gezond tussendoortje. Nog een idee: een nieuwe groente- of fruitsoort laten proeven in de klas. Om fruit eten te promoten heeft de Asch van Wijkschool kinderen een bakje gegeven van school waarin zij hun dagelijkse fruit mee kunnen nemen. Zet ook eens groente in het zonnetje of een ander gezond tussendoortje. Basisschool Buutplaats heeft ook gedroogd fruit en noten in het voedingsbeleid opgenomen bij de pauzehap.

6. Aandacht voor water drinken

Veel scholen besteden aandacht aan water drinken op school. Sommigen delen een bidon uit aan de kinderen, andere maken posters waarmee leerlingen elkaar kunnen oproepen om water te drinken. Je kunt ook aandacht besteden aan water drinken in de nieuwsbrief, of laat de kinderen een tekening of een collage maken. Of pimp het water: elke keer iets anders lekkers erin, zoals munt, een citroentje of bessen. Toch nog pakjes mee? In sommige scholen sturen ze lege pakjes mee terug. Dit kan ontmoedigen om pakjes mee te geven.

7. Trakteren nieuwe stijl

Er zijn scholen die niet meer aan traktaties doen, zoals IKC de Leeuwerik. Zij leveren met de hele school een bijdrage aan een goed doel, en kondigden dit ook aan in de Schoolgids. Een andere vorm kan ook werken, zoals geld vragen voor een nieuw boek, zoals BCS Eben Haezer.

Ideeën

  • Kies 1 ding: een snoepje of koekje?
  • Vraag ouders bloembollen of fruitplantjes te geven als traktatie en laat kinderen ze samen planten in de schooltuin.
  • Maak een ‘traktatiemap’ met uitneembare vellen. Op elk vel staat een traktatie die kinderen kunnen geven of maken. Laat ze er eentje kiezen en geef het vel mee naar huis.
  • Laat kinderen kiezen uit activiteiten: een lied, een tekening, een speciale digitale taart die klasgenootjes kunnen versieren.

Kijk voor aanvullende ideeën op www.jonglereneten.nl

Speciale website over eten, voor kinderen van 9-13 jaar

Speciaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd heeft het Voedingscentrum een website gemaakt over gezond eten. Je leest er tips over gezond eten en bewegen, maar ook over onderwerpen als duurzamer eten en voedselveiligheid. Je kunt er kookvideo's bekijken, quiz'jes doen en polls invullen. Ook heel handig: je kunt er ideeën vinden voor werkstukken en spreekbeurten over voeding.

Wil je kinderen meer leren over gezond eten? Neem een kijkje nemen op onze website voor kinderen: Ik ben 9-13 jaar.