Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Alles over gezond eten voor en tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger? Of wil je zwanger worden? Dan is het goed om extra op je eten en drinken te letten. Dat is goed voor jezelf, en voor je toekomstige baby.

De gezonde zwangerschap

De eerste weken van je zwangerschap weet je vaak nog niet dat je zwanger bent. Voor een goede groei van je kind is het daarom belangrijk om gezond zwanger te worden. Dat houdt in: eet gezond en gevarieerd, stop met alcohol drinken (en je partner ook), zorg voor een gezond gewicht en slik foliumzuur en vitamine D. Daarnaast is het belangrijk om genoeg jodium binnen te krijgen. Vitamine A en cafeïne daarvan kun je beter niet te veel nemen.

Meer informatie over alcohol en zwangerschap èn een gratis online cursus over dit onderwerp vind je op www.alcoholvrijzwanger.nl.

Tijdens je zwangerschap blijf je gezond en gevarieerd eten en let je op bovenstaande aandachtspunten. Daarnaast is het belangrijk dat je twee keer per week vis eet. Het gaat dan om 1 keer in de week vette vis en 1 keer magere vis. Daarnaast is het belangrijk om voldoende calcium, jodium en ijzer binnen te krijgen. En niet te veel producten te nemen met zoethout (zoals drop en thee) en ook niet te veel soja-producten vanwege isoflavonen.

Als je zwanger bent heb je meer risico op een voedselinfectie, mijdt daarom sommige producten. Verder is eten voor 2 niet nodig als je zwanger bent. Als je niet te veel eet, kom je na de zwangerschap snel weer op je oude gewicht. Vul de Schijf van Vijf voor jou-tool in voor meer inspiratie of bekijk onze speciale dagmenu's voor zwangeren.

Last van zwangerschapskwaaltjes, zoals moeheid, verstopping, brandend maagzuur en misselijkheid? Bekijk onze voedingstips. Of bekijk onze veelgestelde vragen of zwangerschap en baby.

Voordat je baby geboren is, kun je je al voorbereiden op het geven van borstvoeding. Zoek tijdens je zwangerschap alvast een lactatiekundige bij jou in de buurt. Een lactatiekundige geeft ondersteuning bij het geven van borstvoeding. Zo kun je snel hulp inschakelen als je daar behoefte aan hebt. Kijk op de website van NVL Borstvoeding.

Lees je in op het geven van borstvoeding.

Handige app: ZwangerHap

Wat kun je nou wel en niet eten tijdens de zwangerschap? Met de gratis app ZwangerHap zoek je dit simpel en snel op. Kun je iets niet eten? Dan laat de app zien wat je allemaal nog wél kunt nemen. Meer over de ZwangerHap.

GezondGroeien infozien (gratis)

Dit praktische glossy magazine helpt je bij al je vragen over voeding tijdens je zwangerschap, borstvoeding, flesvoeding en eerste hapjes. Met prachtige foto's, verhalen van andere (aanstaande) ouders, handige dagmenu's en recepten. Bekijk de online variant hieronder en ontdek het zelf.

Je ontvangt het infozien bij je eerste bezoek aan de verloskundige. Zij kunnen het infozien gratis bestellen bij het Voedingscentrum.

Voor professionals

Begeleid je voor het werk zwangere vrouwen? Bijvoorbeeld als diëtist, verloskundige, GGD-medewerker of huisarts? Alles over zwangerschap en (kinder)voeding vind je op onze pagina's voor professionals.