Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Even bijtanken!

Stop je onderweg om te tanken, tank jezelf dan ook meteen lekker bij. Je kunt zelf van huis gezonde snacks meenemen, zoals flesjes water, ongezouten noten, snoeptomaatjes en fruit. Maar ook onderweg kun je genoeg lekkers kopen. Veel van deze snacks zijn te vet, te zout, te zoet en er zitten te veel calorieën in. Wij helpen je met 5 tips gezonde(re) keuzes te maken bij de pomp.

Zo maak je gezonde(re) keuzes

Tip 1: Kies voor water, koffie of thee

Frisdrank, vruchtensap, energiedrankjes en kant-en-klare ijskoffies zitten vol suiker. En bevatten dus veel calorieën. Dat leidt makkelijk tot overgewicht. Ook zitten er zuren in die je gebit aantasten. Daarom kun je beter water, koffie of thee zonder suiker drinken. Kies je bijvoorbeeld voor een flesje water in plaats van van een flesje cola (500 ml), dan bespaar je wel 13 suikerklontjes. Meer over suiker in dranken.

Tip 2: Ga voor volkoren

Bij wit brood en witte broodjes zijn de meeste vezels eruit gehaald. Hartstikke zonde want die zijn juist goed voor je! Volkorenbrood en volkoren broodjes zitten vol vezels. En veel andere voedingstoffen, zoals eiwit, B-vitamines, ijzer en jodium. Dus heb je bijvoorbeeld zin in een belegde sandwich, kies dan voor de variant met volkorenbrood.

Tip 3: Geef kleur aan je break met groente en fruit

Groente en fruit zitten vol vitamines, mineralen en vezels. Eet je genoeg groente en fruit, dan heb je een lager risico op ziekten, zoals hart- en vaatziekten en darmkanker. Kies groente en fruit om te eten, niet om te drinken. Een fruitsalade wint het bijvoorbeeld van een sapje of smoothie. Met een sapje of smoothie krijg je namelijk ongemerkt veel calorieën binnen. Bedenk maar: 4 gepureerde sinaasappels drink je zo op, maar zoveel opeten lukt niet zo snel.

gezonde keuzes maken bij een tankstation

Tip 4: Kies voor de gezondere snack

Natuurlijk kun je af en toe iets te snacken of te snoepen nemen, maar liever niet te veel en niet te vaak. En er is wel verschil tussen de ene snack en de andere. Zo kun je beter kiezen voor krentenbol dan een croissant en zijn ongezouten nootjes een verstandigere keuze dan een zakje chips. Of neem bijvoorbeeld een waterijsje in plaats van een softijsje. Ontdek hoeveel calorieën er in verschillende ijsjes zit.

Tip 5: Neem een kleinere portie

Als je een koek, wat snoep of iets anders dat niet in de Schijf van Vijf staat neemt, ga dan voor en kleinere portie. Deel bijvoorbeeld je plakje cake of gevulde koek met iemand. Kun je kiezen tussen portiegrootte small, medium en large? Ga dan voor small. Dus een kleine friet in plaats van een grote, een blikje frisdrank in plaats van een fles en een kleine candybar in plaats van de XL-variant.