Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Op vakantie met een voedselallergie of intolerantie

Heb je een voedselallergie of intolerantie en ga je op reis? Vaak moet er dan net iets meer voorbereid en geregeld worden. Lees onze tips om te zorgen dat je goed voorbereid op reis gaat. Zo kun je genieten van je vakantie en voorkom je verrassingen in het buitenland.

Heb je een voedselallergie of intolerantie en ga je op reis? Vaak moet er dan net iets meer voorbereid en geregeld worden. Lees onze tips om te zorgen dat je goed voorbereid op reis gaat. Zo kun je genieten van je vakantie en voorkom je verrassingen in het buitenland.

Tips voor reizen met een voedselallergie of intolerantie:

  • Het is mogelijk dat bepaalde producten niet in je vakantieland verkrijgbaar zijn. Zoek dit van tevoren zo veel mogelijk uit. Voor jou onmisbare producten kun je eventueel meenemen vanuit Nederland. Als je een baby hebt die speciale flesvoeding krijgt is het verstandig op vakantie daar voldoende van mee te nemen. Ga je met het vliegtuig? Dan is het soms mogelijk (gratis) extra bagage mee te nemen. Sommige landen hebben regels over het invoeren van voedingsmiddelen. Op de site van de ANWB staat uitgebreide informatie per land.
  • Neem een vertaalde woordenlijst mee. In de Woordenlijst Voedselovergevoeligheid (pdf) kun je veelgebruikte woorden en zinnen opzoeken in het Engels, Frans, Duits en Spaans. Dat maakt communiceren in winkels, restaurants en bij kraampjes een stuk makkelijker. Ook kunnen plaatjes van de voedingsmiddelen die vermeden moeten worden helpen bij een gesprek.
  • Reis je via een reisorganisatie? Informeer of ze rekening kunnen houden met je dieet. Neem voor de zekerheid wel een ‘noodrantsoen’ mee voor het geval er onderweg vertraging is of er bij aankomst toch geen rekening is gehouden met je dieet. Neem ook van tevoren contact op met je hotel als je daar ook maaltijden wilt gaan gebruiken.
  • Vaak wordt er tijdens de vliegreis een maaltijd geserveerd. Informeer van tevoren of de maaltijd aangepast kan worden. Voor een aantal diëten is dat meestal wel mogelijk. Eventueel kan je een eigen eetvoorraad meenemen. Houd bederfelijke producten dan koel in een koeltas(je). Informeer welke mogelijkheden er in het vliegtuig zijn voor het koelen, bewaren of opwarmen. Maak daarbij een inschatting van de kans op een mogelijke besmetting met stoffen die je moet vermijden. Eenmaal in het vliegtuig kun je de stewardess informeren en instrueren over het bewaren of opwarmen.
  • Verdeel eventuele medicijnen over meerdere stukken bagage, bijvoorbeeld over handbagage en de overige bagage. Of voor een deel in de bagage van je reisgenoot. Als een deel van de bagage dan kwijtraakt, heb je in ieder geval een deel van de medicijnen nog.
  • Als je vliegt of een douane door moet, kan een medisch paspoort nodig zijn. Maar ook als je iets overkomt kan het handig zijn. In een medisch paspoort kun je naast persoonsgegevens informatie zetten over de aard van je aandoening, de stoffen die moet mijden, de symptomen en de naam en gegevens van de huisarts.
  • Bij een verhoogde kans op levensbedreigende allergische reacties of andere aandoeningen met een risico op bewustzijnsverlies, kan de Witte Kruis Alarmpenning de hulpverlenende arts snel essentiële informatie geven. In de penning staan alle noodzakelijke gegevens.

De huisarts of specialist kan zo nodig advies geven bij het invullen van het Europees Medisch Paspoort en de alarmhulpmiddelen.