Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Borstvoedingsverhalen: Joke en Floris en Merijn

Joke (53) is projectmedewerker en heeft 2 volwassen zoons van 22 en 18. Bij de oudste lukte het niet om borstvoeding te geven, bij de jongste wel. “Ik ben jaren later nog steeds blij dat ik het bij de tweede weer heb geprobeerd.”

Zoon 1: Floris

“Hoewel het al 22 jaar geleden is dat mijn oudste zoon Floris geboren is, herinner ik me nog steeds hoe verdrietig ik was toen de borstvoeding niet lukte. Floris probeerde wel bij me te drinken, maar hield dit altijd maar heel kort vol. Onervaren als ik was, dacht ik dat dit erbij hoorde. De weegschaal op het consultatiebureau toonde de harde waarheid: hij groeide niet goed genoeg. Bijvoeden met de fles was nodig.

Toen Floris ook nog opgenomen werd in het ziekenhuis met het RS-virus was het snel met mijn melkproductie gedaan. Dat kwam mede door alle stress, denk ik. Wat vond ik dit erg en wat benijdde ik mijn vriendinnen bij wie het ogenschijnlijk vanzelf ging. Ik was zo’n voorstander van borstvoeding en mij lukte het niet.”

Zoon 2: Merijn

“Des te groter was de vreugde toen 4 jaar later Merijn werd geboren en de borstvoeding vanzelf ging. Op een borstontsteking na verliep het allemaal prima. Ik heb er dubbel van genoten en ben pas gestopt toen Merijn bij anderhalf jaar wel heel hard in mijn tepels begon te bijten.”

Niet opgeven

“Wat ik wil vertellen met dit verhaal is dat ieder kind anders is. En dat je het niet hoeft op te geven als borstvoeding bij je eerste kind niet is gelukt. Bij een volgend kind kan het juist weer heel goed gaan. Ook zou ik iedereen die problemen heeft met borstvoeding aanraden een lactatiekundige te raadplegen. Nu is dat, nog meer dan 20 jaar geleden, een hele logische stap.”

Trots

“Mocht het dan nog niet lukken om borstvoeding te geven, wees dan trots op jezelf dat je alles geprobeerd hebt. Van flesvoeding kan je net zo goed een intiem moment maken voor jou en je baby. Je kan op heel veel manieren je kindje warmte en liefde geven. Mijn zoons zijn allebei prachtige mannen geworden.”