Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Borstvoedingsverhalen: Ilse en Reza

Ilse (32) is theatermaker en dramadocent. Ze geeft haar 4 maanden oude dochtertje Reza borstvoeding.

Ilse wist al tijdens haar zwangerschap dat ze graag borstvoeding wilde geven. "Dat leek me het beste voor mijn baby en ook makkelijk en gezellig. Een fijn moment samen. Het borstvoeden ging niet meteen goed. Reza had moeite met happen. Gelukkig ging dat later beter."


Gemakkelijk

"Het grote voordeel van borstvoeding vind ik het gemak. De melk is altijd op temperatuur en je hoeft niet van je plek af. 's Nachts slaapt Reza naast mij in de co-sleeper. Dat is een apart bedje dat tegen mijn bed aanstaat. Dan hoeven we 's nachts beiden ons warme bed niet uit."

Kolven

"Ik begon vrij snel met kolven, toen Reza 4 weken oud was. De eerste keer was met oud en nieuw, toen ik graag een glas champagne wilde drinken. Ik kolfde de melk af waar alcohol in zat en die gooide ik weg. Daarna kon ik weer borstvoeding geven. Het kolven beviel me goed, dus daarna ben ik het vaker gaan doen. Momenteel krijgt ze 's morgens en 's avonds de borst, de rest kolf ik en krijgt ze per fles. Gelukkig drinkt ze daar makkelijk uit.

Kolven geeft extra bewegingsvrijheid, zeker nu ik weer werk en vaak afspraken buiten de deur heb. Met mijn elektrische pomp is het in een kwartiertje gepiept."

Onzekerheid

"Als ik Reza de borst geef, kan ik nog wel eens onzeker zijn over hoeveel ze binnenkrijgt. Dat heb ik met kolven minder."