Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Borstvoedingsverhalen: Annelieke en Saar

Annelieke (33) is procesmanager. Ze geeft haar dochtertje Saar (6 weken oud) vanaf de geboorte borstvoeding.

Annelieke wist van tevoren dat ze borstvoeding wilde geven, maar had er geen duidelijke verwachtingen van. "Ik stapte er heel open in. Het hangt namelijk van zoveel factoren af of het voeden wel lukt. Of je baby wel aanhapt, of de productie goed op gang komt..."


Voorbereiding

"Ik ging naar een lactatiebijeenkomst waar ik al wat praktische voorlichting over borstvoeding kreeg. Over kolven, het gebruik van pads en het voorkomen van tepelkloven. Je kunt je nooit helemaal voorbereiden op wat komen gaat, maar het was fijn om in ieder geval deze basisinformatie te hebben."

Na de bevalling

Na een probleemloze bevalling in het ziekenhuis werd Saar geboren. "Ze werd al snel op mijn borst gelegd door de kraamverzorgende. Ik zag Saars mondje direct zuigbewegingen maken. Vrijwel direct ging ze op zoek naar mijn borst, die ze meteen stevig vacuüm zoog. De productie moest nog op gang komen, waarschijnlijk kwam er niet heel veel uit. Dat maakte me niet onzeker. Ik had me ingelezen en wist dat Saars maag zo groot was als een knikker. Ze had maar weinig nodig.

De eerste voeding is altijd erg dik van structuur, het is normaal dat het maar een paar druppels zijn. Maar toch was ze per borst een kwartier aan het drinken."

Favoriete houding

"Eenmaal thuis kreeg ik van de kraamverzorgende tips over hoe ik haar kon aanleggen en welke houdingen fijn zijn. Het liefst voed ik in de klassieke Madonna-houding. Daarbij zit ik rechtop en neem ik Saar op mijn onderarm."

Stuwing

"Ik merkte dat ik steeds meer melk aanmaakte, vooral door de stuwing in mijn borsten. Die stonden helemaal strak als ik te lang wachtte met voeden. Ik bleef gewoon om de 3 uur voeden. Op dag 4 zat Saar alweer op haar geboortegewicht. Ik weet niet precies hoeveel ze binnenkrijgt. Maar haar volle luiers en groei in gewicht zijn een goede graadmeter. Ze is een tevreden meisje dat goed slaapt en groeit."

Blij verrast

"Ik had wel verwacht dat borstvoeding wat meer voeten in de aarde zou hebben. Dat ik misschien een tepelhoedje nodig zou hebben of erbij moest kolven. Ik ben blij verrast dat het meteen zo soepel gaat."