Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Met een hoofdrol voor de zoete aardappel
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Is handen wassen voor het eten nodig?

Als je je handen niet wast voor het eten, dan kunnen schadelijke bacteriën via je handen alsnog later in het eten terecht komen. Bijvoorbeeld via bestek, keukengerei of als je tijdens het eten je handen gebruikt. Schadelijke bacteriën kunnen een voedselinfectie veroorzaken, waar je ziek van kunt worden.

Waarom handen wassen?

De hele dag door kom je met bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers in aanraking. Via je handen kunnen deze op het voedsel terechtkomen en zo besmetting veroorzaken. Regelmatig en op de juiste manier handen wassen kan voedselinfecties voorkomen.

Daarom is het van belang goed je handen te wassen:

  • voor het eten
  • voor het bereiden van voedsel
  • na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente
  • na het toiletbezoek, na het verschonen van baby's en na het aanraken van (huis)dieren.

Besmetting via keukengerei

Als je zonder je handen te wassen keukengerei aanraakt, zoals een blikopener of een spatel, kunnen er schadelijke bacteriën in het eten terecht komen. Was ook keukengerei en bestek. Keukengerei dat in aanraking is geweest met rauw vlees en rauwe groenten, moet je eerst wassen voordat je het opnieuw gebruikt voor bereid eten. Anders kunnen schadelijke bacteriën zich alsnog verspreiden.

Stappenplan voor handen wassen

Hoe was je goed je handen? Volg de onderstaande stappen:

  • Was je handen onder stromend water. Gebruik hierbij vloeibare zeep.
  • Wrijf de zeep over de hele hand, ook tussen de vingers en onder de nagels.
  • pictogram schema hoe handen te wassen
  • Spoel je handen goed af.
  • Droog je handen aan een droge, schone handdoek of aan een papieren wegwerphanddoek. Het gebruik van een papieren handdoekje is het meest hygiënisch.

Let op als je ringen draagt. Onder ringen kunnen zich op de huid bacteriën ophopen. Ringen kunnen daarom het beste afgehaald worden voor het handen wassen.

Eetwissel maken?
Met een Eetwissel maak je vandaag al een kleine stap binnen wat je nu al eet. Bij elke wissel zorg je beter voor jezelf en het milieu.