Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is het nodig je handen te wassen met desinfecterende zeep?

Nee, het is niet nodig om je handen te wassen met desinfecterende zeep of handreiniger. Het is voldoende om je handen goed te wassen met water en normale (hand)zeep. In een gewoon huishouden is het niet nodig om desinfecterende of antibacteriële middelen te gebruiken.
Handen wassen met desinfecterende zeep of handreiniger is niet nodig. Het is voldoende om je handen goed te wassen met water en normale zeep. In een gewoon huishouden is het niet nodig om desinfecterende of antibacteriële middelen te gebruiken.

Desinfectiemiddelen zijn gemaakt om zoveel mogelijk bacteriën te doden. Als je vaak desinfecterende middelen gebruikt, kunnen bacteriën resistent worden tegen het middel, en mogelijk ook tegen antibiotica. Dat betekent dat desinfecterende middelen of antibiotica minder goed of helemaal niet meer werken in situaties dat ze echt nodig zijn.

Wanneer wel desinfecterende zeep gebruiken?

In bepaalde situaties is desinfecterende zeep wel nuttig. Bijvoorbeeld in ziekenhuizen, omdat hier veel mensen zijn met een sterk verminderde weerstand. Je kunt het bij uitzondering thuis gebruiken als iemand in huis ziek is. Bijvoorbeeld net na een operatie en als er infectiegevaar is. Op aanraden van een arts of specialist kun je dan desinfecterende zeep en desinfecterende schoonmiddelen gebruiken. Lees ook meer op website van het RIVM over het gebruik van desinfecterende middelen in huis.

Welke desinfecterende zeep kun je dan gebruiken?

Als je een desinfecterende zeep gebruikt, is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing op het etiket goed te volgen. Let ook op of er een toelatingsnummer opstaat dat in Nederland is goedgekeurd. Dit toelatingsnummer heeft 5 cijfers en eindigt op een N (Nederland). Bijvoorbeeld: 12345N.

Goed handen wassen altijd belangrijk

Je handen wassen met desinfecterende zeep is dus niet nodig. Het is wel belangrijk om regelmatig goed je handen te wassen met water en zeep. Hiermee help je verspreiding van bacteriën en virussen, en mogelijk ook ziekten, voorkomen.