Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zijn dadels gezond?

Dadels passen in een gezonde voeding. Verse én gedroogde dadels staan in de Schijf van Vijf. Een dadel is fruit. En fruit is goed voor de gezondheid. Zo verlaagt genoeg fruit eten de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 (suikerziekte). Dadels zijn een bron van vezels en kalium. In verse dadels zit verder vitamine C.

Dadels passen in een gezonde voeding.

Hoeveel dadels per dag?

In een dadel zit veel suiker. In gedroogde dadels meer dan verse dadels. Daarom adviseren we om van gedroogd fruit maximaal 20 gram per dag te eten. Dat zijn ongeveer 3 dadels. In totaal is het advies voor fruit om elke dag 200 gram te eten. En om lekker af te wisselen met verschillende soorten fruit.

Niet in de Schijf van Vijf: gesuikerde dadels en dadelstroop

Sommige gedroogde dadels zijn gesuikerd. Deze staan niet in de Schijf van Vijf. Er is ook dadelstroop te koop. Dadelstroop staat net als andere stropen niet in de Schijf van Vijf. Daar zit namelijk vooral veel suiker in. Zo zijn de vezels er grotendeels uit. Natuurlijk kun je het wel af en toe eten, er is altijd wat ruimte buiten de Schijf van Vijf.

Recepten met dadels

Dadels hebben een zachte, zoete smaak. Een bekende soort dadel is de medjoul dadel. Verse dadels kun je kopen van september tot november. Gedroogde dadels kun je het hele jaar door halen. Dadels kun je los eten of vullen met bijvoorbeeld zuivelspread of zachte geitenkaas. Maar je kunt dadels ook gebruiken in recepten.

5 recepten met dadels

Quinoasalade met sinaasappel, pistache en dadels
Quinoasalade met sinaasappel, pistache en dadels

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. Lees meer.