Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is suiker slecht voor je?

Nee. Suiker geeft een zoete smaak aan eten en levert energie. Suiker komt van nature voor in producten die onderdeel zijn van een gezonde voeding, zoals fruit, melk en sommige groenten.

Producten zoals frisdrank, koek en gebak bevatten veel toegevoegd suiker. Als je te veel producten met toegevoegd suiker eet dan loop je kans dat je te weinig eet van producten die goed voor je zijn en vitamines, mineralen en vezels leveren. Door zo’n onevenwichtige voeding kan je vermoeid raken of darmklachten krijgen zoals diarree. Een te veel aan producten met toegevoegd suiker is dus niet gezond, er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat suiker de directe oorzaak is van deze klachten.

Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je de producten en voedingstoffen binnen die je nodig hebt en bevat je voeding weinig toegevoegde suikers. Daarnaast kun je af en toe iets nemen met toegevoegd suiker, zoals een koekje of zoet broodbeleg.

Als je te veel suiker eet dan, loop je kans dat je te weinig andere voedingsstoffen binnenkrijgt. Hierdoor kan je vermoeid raken of darmklachten krijgen zoals diarree.

Zijn suikerhoudende dranken slecht voor je?

Het drinken van suikerhoudende dranken vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Het advies is daarom om zo min mogelijk suikerhoudende dranken te drinken. Dit geldt niet alleen voor frisdrank, maar ook voor vruchtensap en zuiveldranken met toegevoegd suiker.

Is te veel fruit(suiker) slecht voor je?

Fructose (fruitsuiker) is een bepaald soort suiker dat voorkomt in fruit. Sommige mensen krijgen darmproblemen als ze meer dan 50 gram fructose binnenkrijgen zoals een opgeblazen gevoel en dunne ontlasting. Dit komt vooral voor bij jonge kinderen die te veel appelsap drinken. Appelsap bevat relatief veel fructose, ongeveer 5 gram per 100 milliliter.

Krijg je gaatjes van te veel suiker?

Als je vaak kiest voor producten met suiker, dan is de kans op gaatjes in je tanden en kiezen groot. Om tandbederf te voorkomen kun je het beste in totaal niet vaker dan 7 keer per dag iets eten of drinken. Dit komt neer op 4 keer per dag iets eten of drinken, buiten de 3 hoofdmaaltijden om. Water, thee of koffie zonder melk en suiker tellen niet mee bij deze maximaal 7 eet- en drinkmomenten. Light -risdrank bevat geen suiker, maar de zuren uit light frisdrank kunnen wel tanderosie veroorzaken.