Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is sojadrink gezond?

Dat ligt eraan. Als er in sojadrink minder dan 6 gram suiker per 100 gram inzit en er voldoende calcium en vitamine B12 aan is toegevoegd, staat het in de Schijf van Vijf.

Sojamelk, sojadrink of sojadrank

Een bekendere term voor sojadrink is sojamelk. Hoewel de smaak en structuur op melk lijkt, mag sojamelk geen melk heten van de wet. Op verpakkingen mag daarom ook geen sojamelk staan. Sojadrink of sojadrank mag wel.

sojadrink

Wat zit er in sojadrink?

Sojadrink is afkomstig van de sojaboon, een peulvrucht. Van soja worden naast drank ook tofu, tempé en sojaolie gemaakt. Soja is rijk aan eiwit, onverzadigd vet en bevat ijzer en vitamine B1. Wil je geen of minder koemelk drinken? Dan levert sojadrink met toegevoegd calcium en vitamine B12 een deel van de voedingsstoffen die je normaal uit koemelk haalt.

Op het etiket van de sojadrink kun je zien wat er precies per 100 ml inzit. Zo kun je vergelijken en zien welke de beste keuze is.

Het beste kun je een variant kiezen die aan de volgende criteria voldoet:
  • minimaal ongeveer 1,4 gram eiwit
  • minimaal 0,24 microgram vitamine B12
  • minimaal 80 milligram calcium (kalk)
  • maximaal 6 gram suiker
  • maximaal 1,1 gram verzadigd vet

Gezoete sojadrink

Er bestaat ook sojadrink met een smaakje, zoals aardbeien of banaan. Als hier te veel suiker in zit staat het niet in de Schijf van Vijf. Een glas sojadrink met meer dan 6 gram suiker per 100 gram is een weekkeuze. Op de voedingswaardedeclaratie op het etiket kun je zien hoeveel suiker erin zit. Kijk onder het kopje koolhydraten en dan “waarvan suikers”.

Sojadrink duurzaam?

Sojadrink heeft een lagere milieubelasting dan koemelk, maar de productie vraagt wel veel energie, omdat de sojabonen verwerkt moeten worden en de verse drink gekoeld wordt. De niet-duurzame teelt zorgt ook voor ontbossing, verwoestijning en erosie. Maar tegenwoordig is soja voor drinks meestal duurzaam (RTRS), biologisch of in Europa geteeld.

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. Lees meer.