Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is oude kaas vetter dan jonge kaas?

Oude kaas bevat iets meer vet dan jonge kaas, zo'n 10%. Dat komt doordat er minder vocht (water) zit in oude kaas. Dit vocht bevat geen vet, de droge stof daarentegen wel.

Kaas

Verzadigd vet in kaas

De meeste soorten oude kaas bevatten 48% vet of meer op de droge stof. Het meeste daarvan is verzadigd vet. Daarvan kun je beter niet te veel eten. Verzadigd vet kan namelijk de kans op hart-en vaatziekten vergroten.

Alternatieven voor ‘vette’ kaas

In de winkel kun je genoeg alternatieven vinden voor vette 48+, 50+ of 60+ kaas. Een goed alternatief is 10+, 20+, of 30+ kaas of hüttenkäse. De aanduidingen 10+, 20+, 30+, 40+,45+, 48+, 50+, 60+ op de verpakking geven het vetgehalte aan. Het vetgehalte staat gegeven per hoeveelheid droge stof. De droge stof is de hoeveelheid kaas zonder water.

Maar let op: Door verschillen in het gehalte aan water varieert het vetgehalte ook bij gelijke vetaanduiding, zoals in de tabel staat aangegeven. Hoeveel vet kaas bevat kun je vinden op het etiket.

Harde kazen Vet in grammen
per 100 gram kaas
Oud 48+ 34
Belegen 48+ 31
Jong belegen 48+ 30
Jong 48+ 30
Leidse/ Friesche
nagelkaas 40+
26
Edammer 40+ 24
Zachte kazen
Brie 60+ 33
Brie 50+ 25
Zuivelspread 24
Smeerkaas 48+ 23
Alle soorten 30+ 18
Smeerkaas 40+ 17
Smeerkaas 30+ 15
Alle soorten 20+ 12
Smeerkaas 20+ 9
Hüttenkäse 4

Kaas in de Schijf van Vijf

10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas) staat samen met andere melkproducten in de Schijf van Vijf vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Ook hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf.