Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is jackfruit een goede vleesvervanger?

Jackfruit is geen goede vleesvervanger. In jackfruit zit veel minder ijzer en eiwit in dan in vlees. Ook zit er geen vitamine B12 in. Jackfruit is heel draderig. Daardoor lijkt het wel wat op vlees. Maar als het gaat om de voedingstoffen is jackfruit dus geen goede vervanger van vlees.

Wat is dan wel een gezonde vleesvervanger?

Jackfruit is geen goede vleesvervanger. Jackfruit zonder toegevoegd suiker of zout staat in de Schijf van Vijf. Fruit eten is goed voor de gezondheid.

Wat is jackfruit?

Jackfruit is de vrucht van een snelgroeiende boom (nangka of jack tree). Deze fruitsoort kan goed tegen hitte en droogte. Ook heeft het weinig last van ongedierte en ziekten. De vruchten kunnen 5 tot wel 40 kilo wegen. Oorspronkelijk komt jackfruit uit India. Nu groeit het ook in Azië, Oost-Afrika en Latijns-Amerika.

Hoe smaakt jackfruit?

Jackfruit kun je op 2 manieren eten: rijp en geel of jong (onrijp) en groen. Rijp jackfruit is zoet. Jong jackfruit heeft een vlezige structuur en is neutraal van smaak. Het jonge fruit neemt ook makkelijk andere smaken op. Je kunt het daardoor lekker kruiden.

Is jackfruit gezond?

Jackfruit zonder toegevoegd suiker of zout staat in de Schijf van Vijf. Fruit eten is goed voor de gezondheid. Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast hangt het eten van fruit samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Verder bevat de vrucht een beetje vezel en vitamine C. Er zijn fruitsoorten die veel meer vezel en vitamine C bevatten.

Jackfruit kopen?

In Nederland kun je jackfruit vooral in blik kopen. Dit maakt het product lang houdbaar. Jackfruit is onder andere te krijgen in veel supermarkten en toko’s. Het is verkrijgbaar met Fairtrade en biologisch keurmerk.

Er is nog weinig bekend over de duurzaamheid van jackfruit. Omdat de vrucht van ver komt, legt het wel veel voedselkilometers af. Een groot deel van de verse vrucht is niet eetbaar. Zo’n 70% moet je weggooien, dit zijn vooral schillen, pitten, harde stukken.