Havermout is gezond en staat in de Schijf van Vijf. Havermout is een volkoren graanproduct. Volkoren producten verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Uiteindelijk bepaalt hoe je het klaarmaakt en wat je eraan toevoegt, hoe gezond het is. Zo is het gezond als je het met halfvolle melk maakt.
Wat is havermout?
Havermout is gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels. Haver is een volkoren graansoort. Er bestaan ook havervlokken, dat zijn de ongeknipte geplette haverkorrels. Soms worden havermout of havervlokken geroosterd vanwege de smaak. Vaak worden ze voorgestoomd om de bereidingstijd te verkorten.
Omdat havermout gemaakt wordt van hele haverkorrels valt het onder de volkoren granen.
Hoe kun je havermout eten?
Havermout wordt vaak gegeten als ontbijt, maar je kunt het ook eten als tussendoortje of toevoegen aan gerechten en baksels. Het wordt vaak met melk gegeten
als pap. Of het wordt in de yoghurt
gestrooid. Het kan ook in een pak muesli zitten of in andere ontbijtproducten.
Je vindt het ook in koekjes en in voorverpakte repen.
Havermout met melk of yoghurt
De samenstelling en
bereiding bepaalt hoe gezond het is. Als je havermout maakt met halfvolle of magere melk of yoghurt en je voegt geen
suiker of zout toe, heb je een prima
Schijf van Vijf-ontbijt. Eventueel kun je
fruit of wat noten toevoegen. Melk kun je door sojadrink vervangen, mits er calcium en vitamine B12 aan toegevoegd is. Een havermoutreep of koekje als ontbijt of lunch
is minder gezond: vaak zijn daar best wat suikers aan toegevoegd en/of is de
portie erg groot.
Kun je beter havermout eten dan brood?
Havermout levert net als brood
koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten
prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood.
Maar je kunt brood beter niet
volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en
aan havermout niet. Jodium zorgt
ervoor dat de schildklier goed werkt. Eet je altijd havermout in plaats
van brood, kan het zijn dat je te weinig jodium binnenkrijgt.
Volkoren is goed voor je cholesterol
In het algemeen verlagen volkoren
producten het risico op hart-en vaatziekten. Van haver is specifiek
aangetoond dat het helpt het
LDL-cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Een laag LDL-cholesterol zorgt ervoor
dat je minder risico hebt op hart- en vaatziekten.
Gluten
Haver bevat van nature geen gluten, maar komt wel vaak in aanraking met glutenbevattende
granen zoals tarwe. Daardoor kan haver
sporen van gluten bevatten. Haverproducten zijn daarom ook niet geschikt voor
mensen met
glutenintolerantie (coeliakie), tenzij het officiële Glutenvrij logo op de verpakking staat.
Recepten met havermout
Op onze receptensite staan lekkere recepten met havermout. Wat dacht je van deze?
Havermoutpap met appel en kaneel
Havermoutpannenkoekjes
Yoghurt met gedroogd fruit, noten en geroosterde havermout
Kun je wel zeggen dat één product gezond is?
Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding.
Lees meer.