Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is appelstroop gezond?

Er wordt wel gezegd dat appelstroop gezond is, omdat er veel ijzer in zit. Maar er zit ook veel suiker in, daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. Tegenwoordig zijn de meeste appelstropen rinse appelstropen. In rinse appelstropen zit 55 tot 70% suiker.

boterham met appelstroop

Rinse appelstroop

Rinse appelstroop wordt gemaakt van appels en het sap van suikerbieten (beetwortelsap). Vaak zit er in deze appelstroop ongeveer 70% suikerbietsap in en 30% appelsap. Soms zit er zelfs bijna geen appel in. Suikerbietsap is goedkoper en smaakt zoeter: daarom gebruiken fabrikanten het graag.

Hoeveel suiker zit er in appelstroop?

Een boterham met 20 gram appelstroop bevat ongeveer 3 suikerklontjes. Er bestaan ook ‘pure’ appelstropen van alleen appels, maar die zijn in de minderheid. En ze bevatten vaak nauwelijks minder suiker.

Omdat appelstroop veel suiker bevat staat het niet in de Schijf van Vijf. Dat geldt ook voor andere vormen van zoet beleg. Maar je kunt wel elke dag kiezen voor een boterham met zoet beleg, zoals appelstroop, als je verder gezond eet. In het geval van appelstroop geldt dit als dagkeuze.

Leuke tips om te variëren met broodbeleg.

Hoe zit het met ijzer in appelstroop?

Appelstroop bevat veel ijzer. Daarom wordt vaak beweerd dat het gezond is. Het ijzer dat in appelstroop zit is niet afkomstig van de appels maar van de suikerbieten. In appels zit nauwelijks ijzer. In appelstroop zit zo’n 13 milligram ijzer per 100 gram. Op een boterham smeer je ongeveer 20 gram appelstroop, dus 2,5 milligram ijzer. Een volwassen man heeft 11 milligram ijzer nodig, een volwassen vrouw die menstrueert 16 milligram.

Om aan je ijzer te komen, helpt appelstroop wel, maar het is gezonder om het uit producten te halen die in de Schijf van Vijf zitten. Zoals onbewerkt vlees met maximaal 5 gram verzadigd vet per 100 gram, groene groente zoals spinazie en postelein, peulvruchten en noten.

Het soort ijzer dat in appelstroop zit is non-heemijzer. Je lichaam kan dit minder goed opnemen dan heemijzer, dat alleen in dierlijke producten zit. Tip: neem iets met veel vitamine C erbij als je appelstroop eet of andere voedingsmiddelen met ijzer. Bijvoorbeeld een kiwi, een schaaltje aardbeien of sinaasappel. De vitamine C zorgt ervoor dat het ijzer beter wordt opgenomen.

Hoe kun je appelstroop het beste bewaren?

Appelstroop kun je het beste droog bewaren, gewoon in je keukenkastje. Het beschimmelt niet gauw, omdat er weinig water in zit en veel suiker. In de koelkast bewaren is niet nodig. Wel kan er een condenslaagje op ontstaan (kleine druppeltjes). Dat is niet schadelijk, maar ziet er misschien wat vreemd uit.

Andere stropen

Er bestaan ook (rinse) perenstropen en stropen die mengsels zijn van appels en peren. Op het etiket kun je lezen wat er in het product zit. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoeveel suiker erin zit. Vergelijken werkt het beste per 100 gram, dus niet per portie.

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. Lees meer.