Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat kun je eten en drinken tijdens je eindexamen en proefwerkweek?

Voor en tijdens de examens moet je scherp zijn. Die formules of werkwoorduitgangen moeten toch blijven hangen. Je kunt dus wel wat goede eet- en drinktips gebruiken.

Lekker fit en scherp tijdens het leren!

 • Eet gezond volgens de Schijf van Vijf. Met de Schijf van Vijf voor jou ontdek je wat en hoeveel je elke dag kunt eten.
 • Neem de tijd om te eten. Eet altijd ontbijt, lunch én avondeten: zo heb je de hele dag door volop energie en voorkom je dat je gaat leren met een knorrende maag. En je hebt minder trek om tussendoor te snacken.
 • Vergeet ook niet om voldoende te blijven drinken. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter vocht. Water en thee (zonder suiker) zijn het beste. Ook zuivel telt mee.

Meenemen naar het examen

 • Om je examen goed door te komen is het handig om fruit en een belegd volkorenbroodje mee te nemen. Zo hou je je energie op peil om je volledig te storten op de lastige sommen en teksten. Verpak het in iets dat niet ritselt of kraakt. Je buurman/-vrouw zal je dankbaar zijn.
 • Drink voor en tijdens het examen voldoende. Als je te weinig drinkt, kun je je suf voelen en dat wil je natuurlijk niet tijdens een examen. Het Voedingscentrum raadt aan om dagelijks 1,5 tot 2 liter te drinken. Neem een flesje water mee naar je examen!

Doe dit liever niet

 • Snacken tijdens het leren. Je eet dan niet met aandacht en voor je het weet heb je bijvoorbeeld een hele zak chips weggewerkt. Af en toe iets snacken of snoepen kan best, maar hou het klein en doe het niet te vaak.
 • Druivensuiker: deze suikers heb je niet nodig. Het geeft je lijf kortdurend wat energie, maar liever haal je die energie uit producten die ook nuttige voedingsstoffen leveren.
 • Meer dan één energiedrankje of kopje koffie drinken als je onder de 18 jaar bent. In koffie en energiedrankjes zit cafeïne. Daardoor voel je je misschien even minder moe. Maar te veel cafeïne is niet goed voor de ontwikkeling van je zenuwstelsel. Bijvoorbeeld je hersenen zijn onderdeel van je zenuwstelsel. In energiedrankjes zit ook nog eens veel suiker, waardoor je kunt aankomen in gewicht en last kunt krijgen van gaatjes in je tanden. Drink sowieso ’s avonds geen koffie of energiedrank. Dan kun je waarschijnlijk minder goed slapen. En dat terwijl je rust nemen tijdens het leren juist zo belangrijk is. Onder de 13 jaar kun je beter helemaal geen koffie en energiedrankjes drinken.
 • Speciale concentratieverhogende drankjes of focusdranken nemen. In deze drankjes zit vaak een hele rits toegevoegde vitamines en mineralen. Klinkt goed, maar als je gewoon gezond eet en drinkt heb je die extra’s niet nodig. De zuren in die drankjes zijn niet goed voor je gebit. Ook vitaminedrank en sportdrank zijn dus niet nodig bij het leren voor je examen.
 • ‘Studiepillen’ of ‘concentratiepillen’ slikken. Dit zijn pillen die zouden helpen met de concentratie of een kalmerend effect zouden hebben. Het is niet bewezen dat dit soort pillen helpen met leren. Er zitten stoffen in die ook gewoon in voeding zitten, zoals bepaalde vitaminen en cafeïne. Als je gezond eet, krijg je die stoffen ook gewoon binnen. Dit soort pillen kan zelfs schadelijk zijn, als er te veel inzit van een bepaald stofje, bijvoorbeeld een vitamine, mineraal of kruid. We raden het af om studiepillen te slikken. Wil je ze toch slikken? Wees dan heel voorzichtig. Twijfel je of ze wel veilig zijn? Neem ze dan niet. Lees meer over kruidenpillen.
 • Vitaminepillen slikken is ook niet nodig. Het is niet bewezen dat je er beter door gaat presteren.
 • Alcohol drinken. Een glaasje alcohol klinkt misschien ontspannend, maar je kunt het beste helemaal geen alcohol drinken, zeker als je nog geen 18 bent. Het is namelijk niet goed voor je gezondheid.

Maak water drinken leuk

Doe er bijvoorbeeld fruit in, zoals citroen of bessen. Komkommer of kruiden zoals munt, dat is ook lekker! Maak je water extra lekker met komkommer of munt bijvoorbeeld

Recepten

Je kunt niet continu studeren: gezond en gevarieerd eten, goed slapen en tussendoor ontspannen is belangrijk. Door het maken van deze lekkere recepten voor tussendoor, ben je even ergens anders mee bezig. En als je klaar bent, heb je ook nog iets lekkers te eten.

Recept van het Voedingscentrum: Broodje met avocado en paprikareepjes

Broodje met avocado en paprikareepjes

Voor de makkelijke en snelle lunch
Recept van het Voedingscentrum: Boerenomelet

Boerenomelet

Je kunt hier al je creativiteit in kwijt
Recept van het Voedingscentrum: Aardbeienflip

Aardbeienflip

Een gezonde variant op de vlaflip