Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Beschermt extra vitamine D mij tegen verkoudheid of andere luchtweginfecties?

Er is een beetje bewijs dat extra vitamine D verkoudheid of andere luchtweginfecties kan voorkomen. Maar dit effect is heel klein. Daarom is het alleen nodig om een vitamine D-supplement te nemen als dit voor jou al het advies is.

Voor veel groepen is het namelijk wel belangrijk dat ze een vitamine D-supplement nemen. Bekijk welke groepen extra vitamine D nodig hebben.

Mensen die extra vitamine D moeten gebruiken zijn: kinderen tot 4 jaar, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid.

Vitamine D en luchtweginfecties

Uit onderzoek blijkt dat er geen aanleiding is om een vitamine D-supplement te gebruiken om luchtweginfecties te voorkomen. Er is namelijk weinig bewijs dat vitamine D-supplementen de kans op luchtweginfecties verkleinen. Voorbeelden van luchtweginfecties zijn verkoudheid, longontsteking en corona.

Sommige onderzoeken vonden wel een positief effect van vitamine D. Maar het gaat dan om een klein effect en vooral bij kinderen tussen de 1 en 16 jaar oud. In deze groep verloopt een luchtweginfectie over het algemeen niet heel ernstig. De gezondheidswinst die het zou kunnen opleveren lijkt dan ook beperkt. Ook waren er onderzoeken die geen effect lieten zien.