Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Beschermt extra vitamine D mij tegen verkoudheid of andere luchtweginfecties?

Er is een beetje bewijs dat extra vitamine D verkoudheid of andere luchtweginfecties kan voorkomen. Maar dit effect is heel klein. Daarom is het alleen nodig om een vitamine D-supplement te nemen als dit voor jou al het advies is.

Voor veel groepen is het namelijk wel belangrijk dat ze een vitamine D-supplement nemen. Dat advies bestaat al heel lang en is voor sterke botten en een sterk gebit.

Mensen die extra vitamine D moeten gebruiken zijn: kinderen tot 4 jaar, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid.

Waar heb je vitamine D voor nodig?

Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een normale werking van het immuunsysteem en een goede werking van de spieren.

Vitamine D en luchtweginfecties

Voorbeelden van luchtweginfecties zijn verkoudheid en longontsteking. Ook corona is een luchtweginfectie. Begin 2021 heeft de Gezondheidsraad alle bruikbare onderzoeken over vitamine D en de kans op luchtweginfecties beoordeeld.

De Gezondheidsraad concludeerde uit deze onderzoeken dat er geen aanleiding is om een vitamine D-supplement te adviseren om luchtweginfecties te voorkomen. Er is weinig bewijs dat vitamine D-supplementen de kans op luchtweginfecties verkleinen.

Sommige onderzoeken vonden wel een positief effect. Maar het gaat dan om een klein effect en vooral bij kinderen tussen de 1 en 16 jaar oud. In deze groep verloopt een luchtweginfectie over het algemeen niet heel ernstig. De te behalen gezondheidswinst lijkt dan ook beperkt. Ook waren er onderzoeken die geen effect lieten zien.

Moet jij vitamine D slikken?

Bekijk het voedingsadvies bij vitamine D en of jij bij moet slikken