Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe weet je of groente of fruit een seizoensproduct is?

Je ziet of groente of fruit een seizoensproduct is door dit overzicht met seizoensgroenten en -fruit te bekijken. Hieronder lees je wat seizoensgroente en -fruit is, en welke producten het milieu het minst belasten.
Alle groente- en fruitsoorten hebben een periode in het jaar waarin ze klaar zijn om te oogsten. Het zijn dan seizoensproducten. De milieubelasting kan per product, land van herkomst en periode van het jaar verschillen.

Wat is seizoensgroente en -fruit?

Alle groente- en fruitsoorten hebben een periode in het jaar waarin ze klaar zijn om te oogsten. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld asperges in het voorjaar en aardbeien in de zomer. In de periode dat ze worden geoogst en verkocht, zijn het seizoensproducten. Ze belasten het milieu dan minder dan buiten het seizoen. Sommige producten worden het hele jaar geoogst in Nederland. Bijvoorbeeld prei, witte kool en rode bieten. Deze groenten hebben geen speciaal seizoen.

Verder zijn er producten die uit het buitenland komen. Dat zijn geen Nederlandse seizoensproducten. Toch kunnen deze soorten groente en fruit een lage milieubelasting hebben, omdat het weinig energie kost om deze producten te verbouwen en te vervoeren.

Nederlandse seizoensgroente en -fruit

Groenten en fruit van Nederlandse akkers zijn seizoensproducten en zijn daarom een duurzame keuze. Deze soorten belasten het milieu het minst omdat ze buiten groeien. De zon zorgt voor licht en via regen krijgen de gewassen water. De natuur zorgt ervoor dat alles goed kan groeien. Ook hoeven producten uit Nederland maar een klein stuk te worden vervoerd naar de winkel. Er is dus weinig energie en brandstof nodig.

Groente en fruit uit Zuid-Europa

Ook producten van akkers in Zuid-Europa kunnen een goede keuze zijn. Dat komt omdat ook deze soorten buiten worden geteeld. De zon schijnt hier vaak en de temperatuur is gunstig voor veel soorten groenten en fruit. Wel hebben deze gewassen soms extra water nodig, omdat het hier minder regent. Vanuit Zuid-Europa is het ook wat verder rijden naar de Nederlandse winkels. Maar omdat de producten in grote aantallen per vrachtwagen of schip naar Nederland komen, is de milieubelasting vrij laag.

Groente en fruit uit Nederlandse kassen

In Nederland wordt ook buiten het seizoen groente en fruit geteeld. Dat gebeurt in kassen. Het verwarmen en verlichten van deze kassen kost energie. Daarom zijn deze groente- en fruitsoorten vaak geen duurzame keuze. Bij bijvoorbeeld tomaten en komkommers kan het wel een goede keuze zijn omdat de opbrengst per hectare hoog is en de kassen weinig energie verbruiken. Bij bijvoorbeeld paprika is de opbrengst per hectare lager en verbruiken de kassen meer energie. De milieubelasting is daarom wat hoger.

Groente en fruit van verder weg

Groenten en fruit kunnen ook op akkers ver weg zijn geteeld. Bijvoorbeeld in Zuid-Amerika, Afrika of Nieuw-Zeeland. Deze producten belasten het milieu meer, omdat ze naar Nederland moeten worden vervoerd. Als ze met het vliegtuig naar hier komen, zijn ze het meest milieubelastend.

Er zijn ook groente- en fruitsoorten van ver weg die toch een goede keuze zijn. Bananen bijvoorbeeld groeien in warme en vochtige gebieden. De teelt kost weinig energie en water. En omdat deze producten in grote aantallen en per boot naar Nederland komen, is de milieubelasting vrij laag.