Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe weet je of groente of fruit een seizoensproduct is? En hoe wordt dit bepaald?

Je ziet of groente of fruit een seizoensproduct is door dit overzicht met seizoensgroenten en -fruit te bekijken. Handig is ook de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal. Hieronder lees je wat seizoensgroente en -fruit is, en welke producten het milieu het minst belasten.
Alle groente- en fruitsoorten hebben een periode in het jaar waarin ze klaar zijn om te oogsten. Het zijn dan seizoensproducten. De milieubelasting kan per product, land van herkomst en periode van het jaar verschillen.

Wat is seizoensgroente en -fruit?

Alle groente- en fruitsoorten hebben een periode in het jaar waarin ze klaar zijn om te oogsten. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld asperges in het voorjaar en aardbeien in de zomer. In de periode dat ze worden geoogst en verkocht, zijn het seizoensproducten. Ze belasten het milieu dan minder dan buiten het seizoen. Sommige producten worden het hele jaar geoogst in Nederland. Bijvoorbeeld prei, witte kool en rode bieten. Deze groenten hebben geen speciaal seizoen.

Verder zijn er producten die uit het buitenland komen. Dat zijn geen Nederlandse seizoensproducten. Toch kunnen deze soorten groente en fruit een lage milieubelasting hebben, omdat het weinig energie kost om deze producten te verbouwen en te vervoeren.

Scores voor groente en fruit

Het Voedingscentrum gebruikt de scores van de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal. De score laat zien hoe milieuvriendelijk een product is, vergeleken met andere groente- en fruitproducten. Groenten en fruit met score A en B belasten het milieu het minst. Dit zijn goede keuzes. Producten met score E zijn het meest milieubelastend.

Nederlandse seizoensgroente en -fruit

Groenten en fruit van Nederlandse akkers zijn seizoensproducten en hebben score A. Deze soorten belasten het milieu het minst omdat ze buiten groeien. De zon zorgt voor licht en via regen krijgen de gewassen water. De natuur zorgt ervoor dat alles goed kan groeien. Ook hoeven producten uit Nederland maar een klein stuk te worden vervoerd naar de winkel. Er is dus weinig energie en brandstof nodig.

Groente en fruit uit Zuid-Europa

Ook producten van akkers in Zuid-Europa kunnen score A of B hebben. Dat komt omdat ook deze soorten buiten worden geteeld. De zon schijnt hier vaak en de temperatuur is gunstig voor veel soorten groenten en fruit. Wel hebben deze gewassen soms extra water nodig, omdat het hier minder regent. Vanuit Zuid-Europa is het ook wat verder rijden naar de Nederlandse winkels. Maar omdat de producten in grote aantallen per vrachtwagen of schip naar Nederland komen, is de milieubelasting vrij laag.

Groente en fruit uit Nederlandse kassen

In Nederland wordt ook buiten het seizoen groente en fruit geteeld. Dat gebeurt in kassen. Het verwarmen en verlichten van deze kassen kost energie. Daarom hebben deze groente- en fruitsoorten score B, C of D. Bij score B is de opbrengst per hectare hoog (bijvoorbeeld tomaten) en verbruiken de kassen weinig energie. Bij score C en D is de opbrengst per hectare lager (bijvoorbeeld paprika) en verbruiken de kassen meer energie. De milieubelasting is daarom wat hoger.

Groente en fruit van verder weg

Groenten en fruit kunnen ook op akkers ver weg zijn geteeld. Bijvoorbeeld in Zuid-Amerika, Afrika of Nieuw-Zeeland. Deze producten belasten het milieu meer, omdat ze naar Nederland moeten worden vervoerd. Als ze met het vliegtuig naar hier komen, zijn ze het meest milieubelastend. Ze hebben dan score D of E. Sommige producten krijgen veel water, omdat ze worden geteeld in droog gebied. Producten met score D of E zijn minder duurzaam.

Er zijn ook groente- en fruitsoorten van ver weg die toch score A of B hebben. Bananen bijvoorbeeld groeien in warme en vochtige gebieden. De teelt kost weinig energie en water. En omdat deze producten in grote aantallen en per boot naar Nederland komen, is de milieubelasting vrij laag.

Recepten met seizoensgroenten

Bij de recepten van het Voedingscentrum zie je of de groente die wordt gebruikt een seizoensproduct is. Er staat dan bijvoorbeeld: ‘witte kool is deze maand (april) een seizoensproduct’. Dat betekent dat dit product uit Nederland komt en score A of B heeft. Er kan ook staan ’bloemkool heeft deze maand een lage milieubelasting’. Dat betekent dat het een score A of B heeft, maar de groente hoeft niet per se uit Nederland te komen.

Tip: meld je aan voor het Menu van de Week. Bij dit menu is al rekening gehouden met de seizoenen. Soms staat er ‘klimaatkanjer’ bij een recept. Dat betekent dat alle ingrediënten duurzaam zijn. Je kunt ‘klimaatkanjer’ ook aanzetten als filter als je recepten zoekt (onder speciale wensen).