Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Met volkoren noedels en witte kool voor een oosters tintje
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Kun je genezen van diabetes type 2 door anders te eten?

Anders gaan eten kan goed zijn voor mensen met diabetes type 2 (suikerziekte). Soms hebben ze na een tijdje minder of helemaal geen medicijnen meer nodig. Dat betekent niet meteen dat ze genezen zijn.

Afvallen bij diabetes type 2

Mensen met diabetes type 2 maken meestal minder insuline aan en zijn minder gevoelig voor insuline. Daarvoor krijg je meestal medicijnen. Overgewicht is een belangrijke oorzaak van diabetes type 2. Door af te vallen kun weer gevoeliger worden voor insuline. Dat je afvalt is belangrijker dan de manier waarop je afvalt.

Afvallen kan op veel manieren. Op korte termijn lijkt afvallen met een koolhydraatarm-dieet goed te zijn voor de bloedsuikerwaarde. Al zijn de verschillen met de effecten van een vetarm-afvaldieet niet erg duidelijk. Het is belangrijk om af te vallen onder begeleiding van een diëtist. De diëtist kijkt wat het beste bij jou past en zorgt ervoor dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

Andere oorzaken

Diabetes type 2 kan ook andere oorzaken hebben dan overgewicht. Er zijn ook mensen met diabetes type 2 bij wie de alvleesklier niet meer goed werkt. Afvallen is dan niet de oplossing om van insuline af te komen. Gezond eten helpt bij deze mensen wel om de ziekte zo goed mogelijk onder controle te houden.

Video

Bekijk ook de video van onze expert Astrid Postma-Smeets. Ze legt uit uit hoe gezonde voeding kan helpen bij diabetes type 2.

Meer lezen?

Hoe eet je gezond met diabetes type 2?

Meer informatie over diabetes type 2

Alles over gezond afvallen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.