Menu
Zoek

Jaarverslag 2024 van het Voedingscentrum

Petra Verhoef, directeur van het Voedingscentrum deelt haar hoogtepunten en blik op de toekomst. Daarna lees je meer over onze activiteiten en resultaten in 2024.

Hoogtepunten Petra Verhoef

In 2024 zagen we de roep om de voedselomgeving te veranderen weer sterker worden. Om zo de gezondheid van mens en planeet te beschermen. Wij zetten ons daarom onverminderd in om de voedselomgeving gezonder én duurzamer te maken. We delen continu kennis, richtlijnen en inspiratie met organisaties en gaan het gesprek aan.

Daarnaast hebben we veel andere bijdragen geleverd aan preventie van overgewicht en chronische ziekten. Zo weten we bijvoorbeeld dat er veel mensen zijn waarvan gezondheidsinformatie onvoldoende aansluit bij hun vaardigheden. Voor deze mensen ontwikkelden we een aanpak waarmee professionals ze kunnen helpen om voedselvaardiger te worden. Ook hebben we onder andere huisartsen en praktijkondersteuners handvatten gegeven om het gesprek over voeding en gewicht met iedereen aan te kunnen gaan.

We maken ons zorgen over de invloed van mis- en desinformatie, zeker richting kinderen en jongeren. We hebben daarom nog meer ingezet op de sociale media. Daarnaast legden we, samen met RIVM en Gezondheidsraad, de basis voor de doorontwikkeling van de onderbouwing van de Schijf van Vijf. Daarmee blijven onze adviezen betrouwbaar en onderbouwd volgens de laatste wetenschappelijke stand van zaken. Daarbij kijken we naar gezondheid, duurzaamheid en veiligheid.
Dr. ir. Petra Verhoef

Dr. ir. Petra Verhoef

Directeur
Blik op de toekomst

In 2024 kondigde de regering bezuinigingen aan op preventie. Dat raakt ook ons. We moeten scherpe keuzes maken. Het jaar 2025 vraagt dan ook veel flexibiliteit van onze medewerkers. Een nieuwe strategienota voor de periode 2025-2035 geeft ons in dit proces houvast. Centraal staat de missie: het bevorderen van eetpatronen die leiden tot een gezondere bevolking en beter passen bij de draagkracht van de aarde.

We hebben strategische keuzes gemaakt bij onze 3 pijlers (gezondheid, duurzaamheid en veiligheid) en de 3 factoren die eetpatronen bepalen (voedselvaardigheid, voedselomgeving en voedselgesprek). De strategie beschrijft ook hoe we onze expertise en ons netwerk versterken met het oog op toekomstige uitdagingen. Denk aan alle factoren die bijdragen aan de ogenschijnlijk niet te stoppen groei van overgewicht op een steeds jongere leeftijd. Of aan het groeiende aantal vragen van consument en pers over voedselveiligheid. En natuurlijk aan de toenemende mis- en desinformatie over voedsel op de sociale media, waardoor verwarring ontstaat en het maatschappelijk gesprek over allerlei aspecten van ons voedsel verder dreigt te polariseren.

Ook met de aankomende bezuinigingen blijven we de bekende bron van informatie voor consumenten en professionals. En we blijven richting geven aan de veranderingen in de voedselomgeving, waaronder Schijf van Vijf-aanbod in de supermarkt. We pakken laagdrempelige kansen om zelf of via anderen het gesprek over voeding aan te gaan. Gezien de gespannen geopolitieke situatie en maatschappelijke onrust over voedselveiligheid, versterken we onze aanpak voor crisiscommunicatie. Dat doen we veelal in overleg met Europese organisaties uit ons netwerk.


sluiten

Voedingscentrum in 2024

Goed eten met de Schijf van Vijf - Eetvragen

We eten en drinken elke dag en elke eetkeuze heeft impact. Veel mensen hebben ideeën over wat voor eten en drinken goed voor je is, maar ook een hoop vragen. Informatie over voeding is tegenwoordig overal te vinden. Wie of wat moet je geloven? Het Voedingscentrum biedt de helpende hand. Met de Schijf van Vijf die laat zien welke eetkeuzes goed zijn voor jezelf en de planeet, gebaseerd op de wetenschap. En met antwoorden op alle eetvragen en bruikbare tips om betere keuzes te gaan maken.

Onderzoek laat zien dat mensen die (enigszins) weten wat de Schijf inhoudt een stuk positiever zijn over de Schijf van Vijf en de adviezen ook vaker uitvoeren; bekend maakt bemind! Ook in 2024 heeft de eetvragen-campagne weer heel veel mensen bereikt. Dit heeft bijgedragen aan een grotere bekendheid, ook van het Voedingscentrum. Twee derde van de Schijf-kenners vindt de Schijf van Vijf behulpzaam en is van mening dat eten volgens de Schijf haalbaar is. Deze groep heeft het Voedingscentrum ook daadwerkelijk vaker geraadpleegd met vragen. Dat gebeurt via al onze kanalen, van website tot sociale media kanalen.

sluiten
Teaserafbeelding voor video ''
Eetomgevingen

Voor het Voedingscentrum is een belangrijke pijler het gezonder en duurzamer maken van de voedselomgeving. Waarom? Verreweg de meeste voedselkeuzes maken we op de automatische piloot. Al het eten om ons heen beïnvloedt onze keuzes sterk. Waar het meeste van ligt en wat makkelijk te pakken is, kiezen mensen eerder. Soms is er zelfs helemaal geen gezondere en duurzamere keuze voorhanden. Wij vinden dat het voor iedereen makkelijk moet zijn om gezond en duurzaam te kunnen kiezen.


sluiten
Gezonde Kinderopvang

Gezonde Kinderopvang ondersteunt kinderopvangorganisaties om structureel te werken aan een gezonde leefstijl van kinderen (0-12 jaar) en deskundigheid op dit gebied van medewerkers. Het Voedingscentrum coördineert het programma samen met het RIVM. Daarnaast heeft het Voedingscentrum een inhoudelijke rol op het thema voeding. Het is voor ons een belangrijke voedselomgeving om op in te zetten omdat er zoveel kinderen komen. 

  • Sinds de start in 2017 tot en met 2024 zijn er 1.803 pedagogisch professionals opgeleid als coach Gezonde Kinderopvang van 1.324 organisaties. Dit betekent dat vrijwel de helft van alle kinderopvangorganisaties sinds 2024 in Nederland werkt aan Gezonde Kinderopvang.
  • Inmiddels zijn er ook 182 actieve docenten Gezonde Kinderopvang van 84 mbo-locaties. Zij hebben Gezonde Kinderopvang verwerkt in het profieldeel van hun opleiding en/of geven het verdiepende keuzedeel dat is ontwikkeld door Gezonde Kinderopvang ‘Gezonde Leefstijl in de kinderopvang of op school’.
  • We maakten deze promotievideo voor studenten over het verdiepende keuzedeel.
  • In 2024 zijn er op het LinkedIn-kanaal van Gezonde Kinderopvang 2.000 nieuwe volgers uit de kinderopvangbranche bijgekomen.
  • In samenwerking met Gezonde School is de congresweek ‘Gezond leven, leren, ontwikkelen, vanzelfsprekend’ georganiseerd. 
sluiten
Gezond Starten en Opgroeien

In dit project richten we ons op (toekomstige) ouders. Van een gezonde zwangerschap tot en met hulp bij de eetopvoeding. Van borstvoeding geven tot en met weten wat gezond, duurzaam en veilige voeding is voor hun kinderen. Want ouders kunnen bijdragen aan een voedselvaardige generatie

  • Met onze campagne ‘bestekfamilie’ op social media geven we antwoord op veelgestelde vragen van (aanstaande) ouders over zwangerschap, borstvoeding en gezond eten en drinken voor kinderen. Dit leverde 270.000 kliks naar onze informatie en materialen op.
  • Ruim 80% van alle zwangeren gebruikt onze app Zwangerhap. We hebben getest met het sturen van pushmeldingen met relevante informatie over gezond eten en drinken tijdens de zwangerschap. Hier zijn mensen positief over. Daarom gaan we kijken of we dit in 2025 kunnen implementeren.
  • In 2024 zijn er ruim 3,3 miljoen sessies geweest op onze webpagina’s Zwanger en kind, een toename van 22% ten opzichte van 2023.
  • We organiseerden 3 webinars voor ouders, over oefenhapjes en gezond opvoeden voor 1-4 jaar. Dit leverde bijna 9.000 unieke kijkers op. Professionals boden we 2 webinars aan samen met Kenniscentrum Sport en Bewegen en VeiligheidNL. Deze gingen over borstvoeding en de (fysieke) omgeving van 0-4 jarigen. Deze trokken 500 unieke kijkers.
sluiten
Jong leren eten

Binnen het project Jong Leren Eten helpen we docenten om aandacht te besteden aan voeding op school, om zo bij te dragen aan de voedselvaardigheid van kinderen en jongeren.

  • We hebben een campagne uitgevoerd voor vo- en mbo-docenten om voedseleducatie en onze ondersteunende materialen te promoten. 
  • Het lespakket Weet wat je eet hebben we geoptimaliseerd. We hebben de vmbo-lessen herschreven en 6 nieuwe vso-lessen (voortgezet speciaal onderwijs), cluster 4, ontwikkeld.
  • In 2024 gebruikten ruim 17.000 nieuwe leerlingen het lespakket Weet wat je eet. Het platform Koken op school trok ruim 17.000 bezoekers.
  • We hebben deelgenomen aan werkgroepen en adviesraden over (voedsel)educatie en inhoudelijk meegekeken op lesmaterialen van derden, zoals Smaaklessen, Kok in de klas, Krachtvoer en Gezonde School-menukaarten.
sluiten
Sociaaleconomische gezondheidsverschillen verkleinen

Voor het project dat zich richt op het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen richten we ons op de voedselvaardigheid versterken van mensen die we op dit moment minder goed bereiken met onze informatie. We zorgen ervoor dat informatie makkelijker te begrijpen is, door weinig tekst en veel beeld te gebruiken. Ook verspreiden we de informatie direct of via relevante intermediairs. Zo zorgen we ervoor dat onze informatie voor een grotere groep te begrijpen is en bruikbaar wordt.

  • We hebben 9 bijeenkomsten gehouden waarbij we in gesprek gaan over gezond eten. Deze bijeenkomsten zijn gegeven op verschillende locaties waar veel mensen komen die vaker leven in minder goede gezondheid.
  • De bijeenkomsten zijn geëvalueerd. Op basis daarvan hebben we de bijeenkomsten nog verbeterd. We zullen deze opzet beschikbaar maken voor derden. Dit zullen we doen via een toolbox waar intermediairs ook meerdere materialen kunnen vinden voor deze doelgroep.
  • We zijn aangesloten bij het leernetwerk ‘Gezond leven makkelijker maken’ van de gemeente Amsterdam. Hiernaast zijn de banden met andere externen verstevigd, zoals JOGG en het Rode Kruis. Mede voor het geven van de bijeenkomsten en het makkelijker bereiken van deze doelgroep.
  • Een animatievideo is ontwikkeld op basis van de flyer ‘Gezond eten en drinken, hoe doe je dat? In makkelijke taal uitgelegd’. Deze video is ontwikkeld voor het tonen aan de doelgroep tijdens bijvoorbeeld bijeenkomsten.
sluiten
Verbinden preventie en zorg

Met onze nascholing en praktische materialen over voeding bij de preventie van veel voorkomende ziekten en aandoeningen, helpen we zorgprofessionals om voedingsvoorlichting te geven. Zorgprofessionals zijn voor ons een belangrijke doelgroep, omdat iedereen daar komt. Ook mensen die we normaal minder makkelijk bereiken kunnen we zo voedselvaardiger maken.  

  • Met NIVEL en de beroepsvereniging voor en door praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen (NVvPo), is onderzoek gedaan naar de bekendheid en gebruik van onze voorlichtingsmaterialen en nascholingsaanbod. Het aantal doorverwijzingen van patiënten naar onze website is sinds 2020 toegenomen, net als het raadplegen van onze informatie en tools.
  • De e-learning Voedingsvoorlichting in de huisartsenpraktijk is aangevuld met een verdiepende module Motiverende gespreksvoering. Bijna 2.200 zorgprofessionals hebben de e-learning voltooid.
  • We maakten 6 podcasts. Dit zorgde voor bijna 1.100 luisteraars.
  • Er zijn 2 folders ontwikkeld in de serie ‘In makkelijke taal uitgelegd’: ‘Gezond eten en drinken, hoe doe je dat?’ en ‘Gezond eten en drinken bij diabetes type 2’.
  • De nieuwe praatplaat Goed eten op leeftijd helpt ouderen om gezondere keuzes te maken. Aanvullend organiseerden wij het webinar Ouderen: eetgedrag & ondervoeding, waaraan 325 zorgprofessionals hebben deelgenomen.
sluiten
Voedselverspilling

In het tegengaan van voedselverspilling maken we samen het verschil. Daarom is het Voedingscentrum aangesloten bij Samen Tegen Voedselverspilling. Namens deze stichting zijn we verantwoordelijk voor de communicatie voor consumenten. Onderstaand de belangrijkste momenten waarop we aandacht vroegen voor het verminderen van verspilling.

  • In april voerden we een campagne om consumenten bewust te maken van het eigen verspilgedrag bij hen thuis. Veel Nederlanders denken dat ze relatief weinig eten verspillen. Door middel van een online video wilden we het bewustzijn vergroten dat alle kleine beetjes eten die weggegooid worden, samen toch behoorlijk kunnen optellen. Daarnaast gaven we consumenten op de bijbehorende webpagina tips hoe ze minder kunnen verspillen. Zo stimuleren we het voedselgesprek en voedselvaardigheden die bijdragen aan minder verspillen.
  • Van 9 t/m 15 september was de Verspillingsvrije Week. Tijdens deze jaarlijkse nationale actieweek inspireren en activeren we met een groot aantal partners Nederlanders om een week lang geen eten weg te gooien. Ruim 185 partners deden mee, waaronder supermarkten, cateraars, gemeenten, enzovoorts. Op 22 plekken in het land zijn verspillingsvrije activiteiten georganiseerd. En 4 miljoen Nederlanders zeggen iets extra’s gedaan te hebben om verspilling te verminderen.  Bekijk de aftermovie.
  • Jaarrond verspreiden we praktische tools, zoals het Eetmaatje, Eerst op tape, Koelkaststicker en een nudge sticker op brood. Ook ondersteunen we onderwijsprogramma’s met aandacht voor voedselverspilling.

sluiten
Wetenschappelijke onderbouwing en de vertaling naar de praktijk

Alles wat we doen, dat doen we onderbouwd. Het voeren van het voedselgesprek, het geven van de juiste informatie en handvatten om voedselvaardigheden te vergroten en alles wat we doen om de voedselomgeving te verbeteren. Ook in 2024 hebben onze experts zich hier elke dag weer hard voor gemaakt.

  • We hebben ruim 100 interne brondocumenten op het gebied van voeding en gezondheid, voedselveiligheid, duurzaam eten, voedselkwaliteit en voedselkeuzegedrag up-to-date gehouden. De voedingsnormen voor mensen die borstvoeding geven en adviezen over een gezonde eiwittransitie van de Gezondheidsraad hebben we verwerkt in onze middelen. 
  • Onze experts zijn aangesloten bij trajecten van de commissie Voeding van de Gezondheidsraad op de volgende onderwerpen: deeltrajecten Richtlijnen Goede voeding 2025, voeding voor lacterenden en jonge kinderen, voedingsnormen voor macronutriënten, bij de tijdelijke commissie Vitamine K en bij de Commissie Alcohol.
  • We hebben gewerkt aan de voorbereidingen voor de doorontwikkeling van de Schijf van Vijf met het kiezen van een geschikt rekenmodel, en het bij elkaar brengen van alle wetenschappelijke gegevens die hiervoor nodig zijn.
  • We zijn gevraagd voor beleidsondersteuning bij de overwegingen rondom diverse onderwerpen.
sluiten
Levensmiddelendatabank

De Levensmiddelendatabank bevat uitgebreide etiketinformatie van meer dan 150.000 in Nederland verkochte producten en is een onafhankelijke bron voor voorlichting, onderzoek en beleid. Zo raakt het werk aan de levensmiddelendatabank aan het stimuleren van het voedselgesprek, voedselvaardigheden en de voedselomgeving.

  • In 2024 zijn gegevens van duizenden vernieuwde artikelen verwerkt. We gebruiken de data uit de Levensmiddelendatabank voor veel van onze middelen, zoals de 'Kies Ik Gezond?'-app, Mijn Eetmeter, de caloriechecker en de Bewaarwijzer.
  • We hebben stappen gezet in de ontwikkeling van een nieuw zogenoemd 'datawarehouse' en de verdere optimalisatie van gegevensverwerking met AI.
sluiten
AI en bereik website, apps, nieuwsbrieven en offline

Met de opkomst van AI en antwoorden die je direct krijgt in je zoekresultaten, zien we dat websiteverkeer afneemt. We hebben een AI-strategie, onder andere om vindbaar te blijven in AI-chatbots. Onze apps en sociale media worden ook door de opkomst van AI in toenemende mate belangrijk. Verder blijven we offline materialen verspreiden. We willen zichtbaar blijven en daarmee mensen blijven helpen gezond, veilig en duurzaam te eten.

  • De website had 31,2 miljoen bezoeken. Dat zijn consumenten die antwoorden willen op eetvragen en die zoeken naar praktische handvatten of recepten. En dat zijn professionals die we bijvoorbeeld helpen met kennis en inspiratie voor hun dagelijkse praktijk. Op onze website integreren we zoveel mogelijk gezond, veilig en duurzaam. We zoeken altijd naar mogelijkheden om voedselvaardigheden te versterken.
  • Aantal sessies apps: Mijn Eetmeter: 38 miljoen, Zwangerhap: 8 miljoen, Kies ik gezond?: 1,3 miljoen en Slim Koken: 1,2 miljoen. Met onze apps helpen we dus ontzettend veel mensen om gezond, veilig en duurzaam te eten. We zijn met onze apps altijd bij de hand. De 'Kies Ik Gezond?'-app is in 2024 geëvalueerd en blijkt nog altijd ontzettend populair. 
  • Abonnees nieuwsbrieven: voor consumenten: 76.000, vegetarische favorieten 18.000, menu van de week: 135.000. Met onze nieuwsbrieven binden we een vaste groep lezers aan ons.
  • Offline materialen verspreid: 1,5 miljoen in 2024. Samen met al onze online uitingen, zijn we met onze materialen overal te vinden. Van de koffietafel tot de wachtruimte bij de huisarts.
sluiten
Bereik (sociale) media

De traditionele media (kranten, radio, tv) zijn nog altijd onmisbaar om mensen te informeren, praktische tips te geven en te beschermen tegen des- en misinformatie. Ook is het voor ons een manier om ons in het voedselgesprek te mengen en gesprekken actief aan te zwengelen. De sociale media zijn steeds belangrijker om mensen goed te informeren. Bovendien is het meer en meer voor mensen ook de plek om informatie te halen. Met ons grote bereik kunnen we zeker een verschil maken.

  • Aantal keer in de media: 7.566 keer
  • YouTube: 1,9 miljoen weergaven, 42.535 uur bekeken
  • Instagram: 90.500 volgers, bereik 19,6 miljoen
  • TikTok: bereik: 3,9 miljoen
  • Facebook: 121.600 volgers, bereik 17,2 miljoen
  • LinkedIn: 32.800 volgers, bereik 5,2 miljoen
sluiten

Subsidieoverzicht

Het Voedingscentrum wordt 100% gefinancierd door de overheid. Hieronder een overzicht van de financiën.
Programma Goed geïnformeerd kiezen
Bedrag (€) Subsidie-
gever
In % 
Instellings-
subsidie VWS
(incl. kinderopvang) 
2.993.171
Min VWS 22%
Instellings-
subsidie LVVN
1.973.350 Min LVVN 15%
Hygiënecode
en overige
49.587 Min Defensie,
Actiz, GGZ NL,
VGN, NVZ
0%
sluiten
Programma Samen voor een voedselvaardig Nederland
Bedrag (€) Subsidie-
gever
In %
Samen voor een voedselvaardig Nederland 2023 58.109 Min VWS 36%
Samen voor een voedselvaardig Nederland 2024  5.526.431 Min VWS 
Samen voor een voedselvaardig Nederland 2024 (onderhanden) -681.229  Min VWS
Intensivering schoolkantines
Amsterdam
297.627 GGD
Amsterdam 
2% 
Intensivering schoolkantines
Amsterdam (onderhanden)
-55.729  GGD
Amsterdam 
sluiten
Programma Voedselkwaliteit
Bedrag (€) Subsidie-
gever
In %
Duurzaam eten (verspilling & herkomst) 2023 44.623 Min LVVN 24%
Duurzaam eten (verspilling & herkomst) 2024  3.189.486 Min LVVN 
Stimulering regelingen 2021-2024 102.622
Min LVVN
Stimulering regelingen 2021-2024 (onderhanden)  -50.579
Min LVVN 
Diverse  84.890 Overige 1% 
sluiten

Financieel overzicht

Hieronder vind je de jaarbalans en resultatenrekening van het Voedingscentrum.
Balans per 31 december 2024
Euro x 1.000 2024  2023 
Activa    
Materiële vaste activa 248  321 
Financiële vaste activa 1.807  1.735 
Voorraden 32  23 
Vorderingen en overlopende activa 1.350  1.398 
Liquide middelen  3.455  3.741 
Totale activa 6.892  7.218 
   
Passiva    
Eigen vermogen 1.900  1.832 
Voorzieningen 488  439 
Kortlopende schulden 4.504  4.947 
Totale passiva 6.892  7.218 
sluiten
Staat van baten en lasten 2024
Euro x 1.000 2024  2023 
Baten    
Instellingssubsidies   4.966  4.816 
Projectsubsidie 8.566   9.639 
Verkoop materiaal 86   111 
Overige opbrengsten* 226   235 
Totale baten 13.844   14.801 
(*tijdelijke detachering personeel
aan derden en overige)
   
   
Lasten    
Lonen, salarissen en sociale lasten 7.180  6.471 
Afschrijvingen 95  98 
Bureaukosten 1.063   1.116 
Communicatie en media 4.912  6.458 
Overige personele kosten  606  550 
Totale lasten 13.856  14.693 
Bedrijfsresultaat -12  108 
Financiële baten en lasten 79   94 
Resultaat 67  202 
sluiten

Wet Normering Topinkomens (WNT)

Wat verdient onze directeur? En wat krijgt onze Raad van Toezicht? Bekijk het: Bezoldiging bestuurder en toezichthouders 2024 (pdf)

Financieel jaarverslag op papier

Het financieel jaarverslag op papier krijgen? Mail je verzoek naar jager@voedingscentrum.nl

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.