Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zoek een diëtist of gewichtsconsulent

Wil je een persoonlijk voedingsadvies? Of heb je vragen over een gezond gewicht of afvallen en ben je verder helemaal gezond? Dan kun je naar een diëtist of een gewichtsconsulent. Heb je een ziekte of aandoening waardoor je je voeding moet aanpassen of waarmee rekening moet worden gehouden, dan kan je voor voedingsadvies naar de diëtist.

Zoek een diëtist

De diëtist is de expert die jou kan helpen bij de juiste voeding voor jouw specifieke situatie, bij gezondheid en ziekte. De diëtist behandelt, adviseert en ondersteunt. Meer weten over wat een diëtist doet? Bekijk de video van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.

Er zijn 2 organisaties die een diëtistenzoeker via ons aanbieden. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten en de Diëtisten Coöperatie Nederland.

Zoek een diëtist aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Straal
Postcode

Zoek een gewichtsconsulent

Gewichtsconsulent is geen beschermde titel. Dat wil zeggen dat iedereen zich gewichtsconsulent mag noemen. Gewichtsconsulenten die een erkende opleiding hebben afgerond, werken volgens bepaalde richtlijnen en houden hun kennis op peil. Zij kunnen zich aansluiten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN). Daarom raden wij aan een gewichtsconsulent te zoeken die is aangesloten bij de BGN.

Zoek een gewichtsconsulent in je buurt

Ben je helemaal gezond? Dan kun je met gewichtsproblemen of vragen over een gezond voedingspatroon ook naar een gewichtsconsulent. Die kan alleen helpen als:

  • je geen aandoeningen hebt, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, prikkelbare darm syndroom of andere darmziekten.
  • je geen verhoogd risico hebt op hart- en vaatziekten of diabetes, vanwege bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol of een te hoog bloedsuikergehalte.
  • je geen aanpassingen in je voedingspatroon moet maken om andere medische redenen, zoals een allergie of voedselintolerantie, of door ongewenst gewichtsverlies.

Je kunt zonder verwijzing naar een gewichtsconsulent toe. Over het algemeen begeleidt een gewichtsconsulent mensen met een BMI tussen de 18,5 en 30. Twijfel je of je beter naar een gewichtsconsulent of diëtist kan gaan? Je huisarts kan je adviseren welke begeleiding het beste past.

Rol van de huisarts

Soms is het verstandig om eerst naar de huisarts te gaan voordat je een diëtist of gewichtsconsulent bezoekt. Bijvoorbeeld wanneer je:

  • jonger dan 18 bent of 70 jaar of ouder
  • ongewenst afvalt
  • vermoedt dat je een allergie of voedselintolerantie hebt
  • een ziekte hebt

Ook als je overgewicht hebt samen met een te hoge middelomtrek, (risico op) diabetes of hart- en vaatproblemen, gewrichtsklachten of slaapapneu raden we je aan te overleggen met de huisarts. Ditzelfde geldt ook als je ernstig overgewicht hebt. Als het nodig is kan je huisarts je doorverwijzen voor de juiste hulp. Zo kan de huisarts je bijvoorbeeld doorverwijzen om een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) te volgen.

Vergoedingen

In veel gevallen krijg je vanuit je zorgverzekering een diëtist voor een aantal uur vergoed, bijvoorbeeld bij overgewicht, ondergewicht of een ziekte. Gewichtsconsulenten vallen soms onder een aanvullende verzekering. Bekijk alle mogelijkheden voor vergoedingen.

Meer informatie