Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Dreumesmelk en peutermelk

Speciale melk voor dreumesen en peuters is niet nodig. Er zitten wel wat extra vitamines en mineralen in die goed zijn voor een jong kind, maar als een kind gewoon gezond eet volgens de Schijf van Vijf, dan is speciale melk niet nodig. Soms bevat deze speciale melk zelfs meer calorieën dan gewone halfvolle melk. 

Soms wordt beweerd dat speciale verrijkte peutermelk nodig zou zijn omdat jonge kinderen anders tekorten oplopen, zoals bij ijzer en vitamine D. Maar als een kind gezond eet en volgens het suppletieadvies een supplement met 10 microgram  vitamine D neemt, krijgt hij alle bouwstoffen binnen die hij nodig heeft. Ook als een kind wat minder eet dan de aanbevolen hoeveelheid of een poosje slechter eet, betekent dat niet dat dit kind meteen een tekort aan bepaalde voedingstoffen oploopt.

Extra vitamines en mineralen voor kinderen

Het klopt dat er voedingsstoffen zijn toegevoegd aan dreumes- en peutermelk die goed zijn voor een jong kind, zoals ijzer en vitamine D. Onderzoek laat zien dat de gehaltes aan deze stoffen stijgen, zodra kinderen dreumes- en peutermelk krijgen. Maar dat is niet verwonderlijk. Dat komt omdat deze kinderen meer van deze stoffen hebben binnen gekregen. Het wil niet zeggen dat deze kinderen ook echt de dreumes- en peutermelk nodig hebben.

Gezond eten is de basis 

Gezond eten betekent dat een kind vooral gezonde producten uit de Schijf van Vijf eet. Zo wordt de beste basis voor een gezond voedingspatroon gecreëerd. De kans dat een kind later gezond en gevarieerd eet, is veel groter als een kind zo jong mogelijk kennismaakt met verschillende smaken en structuren. 

Schijf van Vijf voor alle voedingsstoffen

De Schijf van Vijf laat in vijf vakken een optimale combinatie zien van productgroepen die een gunstig effect hebben op de gezondheid en die gezamenlijk voorzien in de voedingsstoffenbehoefte. Bij elk vak in de Schijf van Vijf hoort een specifiek advies over aanbevolen hoeveelheden per leeftijd en geslacht. Die aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen leveren van zo goed als alle voedingsstoffen voldoende om in de behoefte van 97,5% van de Nederlandse dreumesen en peuters te voorzien, op ijzer na. 

Voor veel kinderen zijn de aanbevolen hoeveelheden van vitamines en mineralen meer dan wat zij werkelijk nodig hebben. Een lagere inname op individueel niveau betekent dus niet per se dat een kind een tekort ontwikkelt. De aanbevolen hoeveelheid is een streefwaarde, om zeker te zijn dat bijna iedereen voldoende van een voedingsstof binnen krijgt.

IJzer

Het is al langere tijd bekend dat het in de praktijk lastig is voor jonge kinderen om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer binnen te krijgen met niet-verrijkte producten. Desondanks hebben de EFSA (Europese voedselveiligheidsautoriteit) en de ESPGHAN (The European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition) geconcludeerd dat peutermelk niet nodig is. Zij geven aan dat in sommige Europese landen peuters weinig van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgen. Het gaat om vitamine D, ijzer en omega-3-vetzuren. Maar dit hoeft niet opgelost te worden met speciale melk. Dat kan ook met gewone voedingsmiddelen.

Het verrijken van 1 product met 1 voedingsstof lost bovendien maar 1 probleem op. Wanneer jonge kinderen meer volgens de Schijf van Vijf gaan eten voorkomt dat veel meer problemen. Bovendien is de kans groot dat de ijzerstatus van veel kinderen verbetert. 

Snoep, zoete dranken en snacks

Uit de meest recente gegevens uit de Voedselconsumptiepeiling (VCP) van 2012 tot 2016 blijkt dat 1-3 jarigen gemiddeld 75 gram aan snoep en snacks per dag eten. Het overgrote deel daarvan krijgen ze thuis tussendoor. Daar komen eventuele zoete dranken nog bovenop. Allemaal producten die wel calorieën leveren maar geen voedingsstoffen. 

Volgens de berekeningen onderliggend aan de richtlijnen Schijf van Vijf kan de energiebehoefte van kinderen van 1-3 jaar het best worden ingevuld met alleen Schijf van Vijf-producten. Als de ruimte die snoep en snacks nu innemen wordt opgevuld met Schijf van Vijf-producten, draagt dat niet alleen bij aan een goed ijzergehalte en een gezond gewicht, maar ook aan gezondere voedingsgewoonten die hun kind op het juiste spoor zetten voor de rest van hun leven. Dit houdt in dat ouders op tijd beginnen met een gevarieerde vaste voeding (meer ijzerrijke producten), vaker groente en fruit bij een maaltijd geven (vitamine C) en niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid zuivel geven.

Rol professionals

In de praktijk zien we dat dreumes- en peutermelk soms gezien wordt als een makkelijke oplossing: zo krijgen kinderen die niet goed eten, in ieder geval nuttige voedingsstoffen binnen. Maar een kind heeft het meest profijt van een gezond voedingspatroon. Dit vraagt om een integrale aanpak: ouders, de overheid, het bedrijfsleven en professionals hebben hierin een rol te spelen. Zeker de professionals die dagelijks in contact staan met ouders van jonge kinderen, kunnen duiden hoe een gezond voedingspatroon van een jong kind eruitziet, en welke producten daar meer of minder goed bij passen. En ze hebben de mogelijk nog belangrijkere rol om ouders hierin op weg te helpen.