Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat kan ik tussendoor geven?

Geef je dreumes of peuter tussendoor alleen producten uit de Schijf van Vijf zoals fruit, groente of wat volkorenbrood. Er is een groot aanbod aan kinderkoekjes, snoepjes of sapjes voor tussendoor. De meeste van deze tussendoortjes voor kinderen zijn niet gezond. Ze bevatten veel calorieën, verzadigd vet en zout. Er zitten daarnaast vrijwel geen gezonde voedingsstoffen in. Je kind heeft ze dus niet nodig.

Geef je kind ook niet steeds eten tussen de maaltijden door. Hij heeft minder trek bij de volgende maaltijd als zijn buikje al gevuld is met iets anders. Zo kan een gezonde eetdag eruitzien.

Top voor tussendoor: groente en fruit

Fruit en snackgroenten zijn de beste keuze voor tussendoor. Denk bijvoorbeeld aan stukjes appel, peer, kiwi, meloen, aardbei, druif en mandarijn. Handige groenten zijn plakjes wortel, schijfjes komkommer, reepjes paprika of gehalveerde snoeptomaatjes.

Een aandachtspunt: In hele snoeptomaatjes of druiven kan je kind zich verslikken. Om dat te voorkomen kun je kleine tomaatjes en druiven halveren.

Geef kinderen onder de 4 jaar ook geen hele noten of pinda’s, hierin kunnen ze zich verslikken. Slimme oplossing: geef notenpasta zonder toegevoegd suiker of zout op brood.
Fruit en groente: een goed tussendoortje voor je kind.

Een volkoren boterham met margarine is ook een prima tussendoortje! Of kijk in ' Kies Ik Gezond?'- app welke volkoren crackers in de Schijf van vijf staan. Deze kun je ook prima als tussendoortje aan je kind geven. Besmeer een volkoren cracker eventueel met wat margarine en een gezonde soort broodbeleg.

Hoe zit het met snoep, koek of ijs?

Koek, snoep en ijs is al snel veel te veel voor een jong kind. Zelfs de producten die op kinderen gericht zijn, zoals speciale kinderkoekjes. Ook al staat hier op dat het speciaal voor kinderen is: snoepen hoeft niet! Geef snoep, koek of een ijsje eerder één keer in de week dan één keer per dag. Bijvoorbeeld op zondag iets te snoepen. En wanneer je iets geeft: hou het dan klein. Een goede richtlijn is minder dan 75 kilocalorieën (kcal). Extra tips: geef het goede voorbeeld door zelf gezond te eten en beloon je kind met aandacht, niet met snoep. Lees meer bij onze tips voor de eetopvoeding.

Kinderportie

Een volwassen portie koek, chips of frisdrank is erg groot voor een klein kind. Als je je kind iets extra's geeft, dan is het beter om een kleine portie te geven. Deze video laat op een eenvoudige manier zien wat een geschikte kinderportie is.

Zijn speciale koekjes voor kleine kinderen goed om te geven?

Speciale koekjes voor kinderen, met bijvoorbeeld dierenfiguren of tekenfilmfiguren erop, kun je beter niet te vaak geven. Geef liever één keer in de week dan één keer per dag een klein koekje. Ze lijken misschien gezond omdat erop staat dat ze geschikt zijn voor kinderen. Maar ze zijn vaak erg groot. Meestal zijn ze verpakt in portiezakjes. In portiezakjes zitten 2 of meer koekjes bij elkaar, die je vaak ook tegelijk geeft. Daarmee krijgt je kind veel vet en suiker binnen. Veel van deze zakjes bevatten meer dan 100 calorieën. Je kind heeft ze niet nodig. Een klein ‘volwassenkoekje’ is vaak zelfs een betere keuze. Ter vergelijking: een gewoon Maria biscuitje bevat 22 calorieën per koekje. Wil je toch iets tussendoor geven, kies dan voor groente of fruit, een volkoren boterham of een volkoren cracker die in de Schijf van Vijf staat. Je kunt de 'Kies Ik Gezond? '- app gebruiken om te zien wat in de Schijf van Vijf staat.

Vitamines in kinderkoekjes?

Sommige koekjes bevatten extra calcium of vitamines. Laat je niet foppen, dit maakt het koekje niet gezond. Deze voedingstoffen krijgen kinderen genoeg binnen met gezond eten. Het is niet nodig om dit aan koekjes toe te voegen.

Stap voor stap naar gezond

Neemt je kind veel producten buiten de Schijf van Vijf? Bekijk dan hoe hij stap voor stap gezonder kan gaan eten en drinken. Hieronder zie je een aantal voorbeelden voor tussendoortjes.


Hoe blijven de tanden van mijn kind gezond?

Het is belangrijk om de tanden en kiezen van je kind goed te verzorgen vanaf het moment dat hij tanden krijgt. Als ouder geef je daarbij natuurlijk graag het goede voorbeeld.

4 tips om het gebit van je kind mooi, gezond en sterk te houden:

  1. Geef maximaal 7 keer per dag iets te eten of te drinken. Dat houdt in: maximaal 4 keer iets tussendoor naast ontbijt, lunch en avondeten. Want elk eet- of drinkmoment geeft een zuuraanval die het tandglazuur beschadigt. Daardoor kunnen gaatjes ontstaan. Door niet de hele dag door te eten en te drinken, krijgt het tandglazuur de tijd om te herstellen. Als je eten en drinken combineert, is dit één moment. Water en thee zonder suiker tellen niet mee als drinkmoment.
  2. Laat je kind een zoet drankje of tussendoortje in één keer opeten of opdrinken.
  3. ‘s Avonds en ‘s nachts is het drinken van zoete dranken of melk extra schadelijk. ‘s Nachts is er minder speeksel om je gebit te beschermen.
  4. Poets 2 keer dag de tanden met fluoridetandpasta en bezoek 2 keer per jaar de tandarts.
4 tips om het gebit van je kind mooi, gezond en sterk te houden
sluiten