Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

BMI berekenen

De BMI (Body Mass Index) is een internationaal gebruikte maat die laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. De BMI geeft een inschatting van hoe gezond je lichaamsgewicht is. Je kunt de BMI berekenen voor vrouwen, mannen en kinderen vanaf 2 jaar. Voor ouderen en kinderen zijn er andere grenswaarden dan voor volwassenen tussen de 19 en 69 jaar.

De BMI is minder geschikt voor als je heel gespierd bent, zwanger bent, borstvoeding geeft, heel lang of heel klein bent, of een Aziatische achtergrond hebt. Je middelomtrek geeft een inschatting van de vetverdeling in je lichaam.

We willen benadrukken dat de BMI helemaal niets zegt over hoe mooi een lichaam is. Ieder lichaam is anders en mooi op zijn eigen manier. Wel weten we dat je met een gezond(er) gewicht minder kans hebt op diabetes type 2, hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten en bepaalde soorten kanker.

Twijfel je of de uitslag wel bij jou past? Of wil je een persoonlijk advies over je gewicht? Ga dan naar een gewichtsconsulent, diëtist of je huisarts.

Bereken je BMI

Geslacht
Leeftijd
jr
Lengte
cm
Gewicht
kg
Middelomtrek
De BMI zegt niet alles over je gezondheid. Voor een optimaal advies is ook je middelomtrek van belang.
cm
Je meet je middelomtrek zo:
Ga rechtop staan. Meet op je blote huid tussen je onderste rib (A) en de bovenkant van je bekken (B). Houd het meetlint niet te strak, adem uit en lees je middelomtrek af.
...
Berekenen
BMI
drop
24,6
pill_small
24,6
veel te laag
laag
goed
hoog
veel te hoog
Middelomtrek
drop
24,6
pill_small
24,6
goed
hoog
veel te hoog

...

...

Wil je langere tijd je gewicht en middelomtrek bijhouden? Dit kan in Mijn Eetmeter. In grafieken zie je daar jouw ontwikkeling. Als je het onderdeel Mijn nieuwe balans activeert krijg je ook feedback op je gewichtsverloop. Mijn nieuwe balans biedt hulp bij afvallen.

Hoe kun je zelf je BMI berekenen?

Je kunt je BMI zelf uitrekenen door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lichaamslengte in meters. Als je bijvoorbeeld 65 kilo weegt en je bent 1,70 meter lang, dan bereken je je BMI als volgt: 65 kilo / (1,70 x 1,70 meter) = 22,5.

Wat is een gezonde BMI?

Voor volwassenen van 19 tot en met 69 jaar ligt een gezonde BMI tussen de 18,5 en de 25. Maar dit geldt niet voor iedereen. Voor volwassen vanaf 70 jaar en kinderen gelden andere grenzen voor ondergewicht, overgewicht en gezond gewicht. Hieronder zie je de BMI-grenzen per leeftijdsgroep. De BMI geeft een indicatie over hoe gezond je gewicht is in verhouding tot je lengte, maar er zijn uitzonderingen.

Wat betekent de BMI-uitslag?

Heb je een gezond gewicht? Lees meer over het behouden van een gezond gewicht. Of kijk op deze pagina's voor informatie, inspiratie en tips over een gezonde leefstijl voor kinderen en ouderen. Heb je een te hoge BMI? Lees meer over gezond afvallen. In een aantal gevallen adviseren we om een afspraak te maken met een diëtist of je huisarts voordat je begint met afvallen.

Uitslag BMI volwassenen 19-69 jaar

BMI grenzen 19-69 jaar Betekenis

Lager dan 18,5

Ondergewicht

Vanaf 18,5 tot 25

Gezond gewicht

Vanaf 25 tot 30

Overgewicht

30 en hoger

Ernstig overgewicht (obesitas)

Uitslag BMI vanaf 70 jaar

Er zijn geen officiële afkappunten voor de BMI voor mensen vanaf 70 jaar. In de BMI-meter zijn wij uitgegaan van BMI-grenzen voor ondergewicht, gezond gewicht en (ernstig) overgewicht die hoger liggen dan bij 19-69. Dit heeft te maken het met het risico op ziekten. Ouderen hebben namelijk pas bij een BMI-score van 28 of hoger een groter risico op ziekten en hebben bij een BMI-score lager dan 22 al een groter risico op ondervoeding. Oftewel, de optimale BMI waarbij het risico op ziekten het laagst is, ligt hoger dan bij 19-69 jarigen.

BMI grenzen vanaf 70 jaar Betekenis

Lager dan 22

Ondergewicht

Vanaf 22 tot 28

Gezond gewicht

Vanaf 28 tot 30

Overgewicht

30 en hoger

Ernstig overgewicht (obesitas)

Uitslag BMI kinderen 2-18 jaar

De BMI begint vanaf 2 jaar en maakt een onderscheid tussen jongens en meisjes. De grenswaarden veranderen met de leeftijd mee. Op deze pagina vind je een overzicht.

Uitzonderingen op de BMI

De BMI geeft een indicatie over hoe gezond je gewicht is in verhouding tot je lengte, maar er zijn uitzonderingen. Hieronder lees je voor welke groepen andere grenzen en adviezen gelden.

Aziatische achtergrond

Mensen met een Aziatische achtergrond (Zuid-, Zuidoost en Oost-Aziatisch) hebben een hogere vetmassa dan mensen met een Westerse achtergrond, bij een vergelijkbare BMI. Hierdoor heb je een groter risico op het krijgen van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of diabetes type 2 dan mensen met een Westerse achtergrond bij een lagere BMI. Dit geldt ook voor mensen uit Suriname en het Caribisch gebied met een Aziatische achtergrond.

BMI-grenzen
Aziatische achtergrond 19-69 jaar
Betekenis
Lager dan 18,5 Ondergewicht
Vanaf 18,5 tot 23 Gezond gewicht
Vanaf 23 tot 25 Overgewicht, risico op gezondheidsproblemen
Vanaf 25 tot 30 Overgewicht, gemiddeld risico op gezondheidsproblemen
30 en hoger Overgewicht, ernstig risico op gezondheidsproblemen

Voor ouderen met een Aziatische achtergrond geldt dat er bij een BMI van lager dan 20 van ondergewicht wordt gesproken. Voor kinderen met een Hindostaans achtergrond gelden andere BMI-grenzen, onder andere doordat Hindostaans kinderen door hun lichaamsbouw lichter zijn. Op deze pagina vind je een overzicht.

Zwangerschap en borstvoeding

De BMI is een minder betrouwbare maat wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft. Zowel je lichaamsgewicht als je lichaamssamenstelling veranderen namelijk in deze periode.

Krachtsporter

Ben je een fanatieke krachtsporter? Dan kan het zijn dat je BMI in de categorie overgewicht valt, terwijl je geen hoge vetmassa hebt. In dat geval is de middelomtrek een goede aanvullende maat om het gezondheidsrisico in kaart te brengen. Ook kun je bij een diëtist je vet- en spiermassa laten bepalen, om vast te stellen of je lichaamssamenstelling gezond is.

Mensen die erg lang of klein zijn

We weten dat de BMI minder betrouwbaar is wanneer je erg lang of erg klein bent. Maar we weten niet precies vanaf welke lichaamslengte dat geldt. We kunnen dus geen aangepaste BMI-grenzen geven. Twijfel je of je een gezond gewicht hebt? Maak dan een afspraak met een diëtist of ga naar je huisarts.

Middelomtrek (buikomvang) meten en meer

Naast het gewicht is het voor je gezondheid belangrijk waar het lichaamsvet zit. Vet in en rond de buik is namelijk nadelig voor je gezondheid.

Hoe meet je je middelomtrek? Bekijk de video of de instructies daaronder.

Teaserafbeelding voor video ''

Zo meet je de middelomtrek:

Ga rechtop staan. Meet op je blote huid tussen je onderste rib (A) en de bovenkant van je bekken (B). Houd het meetlint niet te strak, adem uit en lees je middelomtrek af. Heb je geen meetlint? Voer dan dezelfde stappen uit met een touwtje en leg het naast een rolmaat of meetlat.

Uitkomst 19-69 jaar Mannen middelomtrek Vrouwen middelomtrek
Gezond Kleiner dan 94 cm Kleiner dan 80 cm
Verhoogd 94 tot 102 cm 80 tot 88 cm
Te hoog Vanaf 102 cm Vanaf 88 cm

Te hoge BMI of verhoogde middelomtrek?

Meestal geven de BMI en de middelomtrek dezelfde uitkomst. Het kan zijn dat dit niet zo is. Heb je een BMI tussen de 30 en de 35 en een gezonde of verhoogde middelomtrek? Dan adviseren we je om je middelomtrek voor de zekerheid nog een keer te meten. Hierbij kun je iemand uit je omgeving of een professional om hulp vragen. In het bovenstaande filmpje leggen we uit hoe je het beste je middelomtrek op kan meten. Vul de uitslag opnieuw in de BMI-meter in voor advies.

Uitzonderingen op de middelomtrek

De bovenstaande grenswaarden gelden voor mensen met een Europese, Amerikaanse, Midden-Oosterse en Mediterrane achtergrond. Voor een aantal bevolkingsgroepen worden andere grenswaarden voorgesteld. Het is niet altijd duidelijk wanneer de middelomtrek te hoog is.

Verhoogde middelomtrek Te hoge middelomtrek
Vrouwen Mannen Vrouwen Mannen
Latijns, Zuid-Amerika 83 tot 90 cm 88 tot 94 cm Vanaf 90 cm Vanaf 94 cm
Sub-Sahara Afrikaans Vanaf 80 cm Vanaf 94 cm Onbekend Onbekend
Afrikaans Amerikaans 90 tot 99 cm 80 tot 95 cm Vanaf 99 cm Vanaf 95 cm
Afrikaans 71,5 tot 81,5 cm 76,5 tot 80,5 cm Vanaf 81,5 cm Vanaf 80,5 cm
Aziatisch Vanaf 80 cm Vanaf 85 cm Onbekend Onbekend
Chinees Vanaf 81 cm Vanaf 83 cm Onbekend Onbekend
Koreaans 75 tot 85 cm 80 tot 90 cm Vanaf 85 cm Vanaf 90 cm

Waarom kun je niet altijd je middelomtrek invullen in de BMI-meter?

Je kan je middelomtrek alleen in de BMI-meter invullen als we daarmee een passender advies kunnen geven. Dit geldt voor volwassenen van 19-69 jaar met overgewicht of ernstig overgewicht. In de overige BMI-categorieën verandert het advies niet op basis van je middelomtrek.

Bij kinderen wordt de middelomtrek alleen gebruikt om het effect van een eventuele behandeling in kaart te brengen. Voor volwassenen van 70 jaar en ouder zijn de grenswaarden voor middelomtrek mogelijk te laag. Er is nog geen duidelijkheid over welke afkappunten dan wel gebruikt moeten worden. Ben je 70 jaar of ouder en twijfel je of je middelomtrek gezond is? Maak dan een afspraak met een diëtist of ga naar je huisarts.

Wanneer en waarom naar de diëtist of huisarts?

In een aantal gevallen krijg je na het invullen van de BMI-meter het advies om te overleggen met een diëtist of je huisarts. Dit advies krijg je je wanneer je:

  • Ernstig ondergewicht hebt
  • Ondergewicht hebt en niet de voeding binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft, aan wilt komen of ongewenst af bent gevallen.
  • Overgewicht hebt én
    - een te hoge middelomtrek of
    - een medische aandoening of ziekte. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, verhoogde bloedsuiker, hart- en vaatziekten, suikerziekte (diabetes) of slaapapneu.
  • Ernstig overgewicht hebt met een BMI tussen de 30-35 én
    - een te hoge middelomtrek of
    - een andere medische aandoening of ziekte. Hierboven staat aan welke aandoeningen en ziekten je bijvoorbeeld kan denken.
  • Ernstig overgewicht hebt met een BMI van 35 of hoger.

Waarom is het verstandig om naar een diëtist of je huisarts te gaan? Je huisarts kan kijken of er misschien meer aan de hand is met je gezondheid. Ook kan je huisarts je doorverwijzen voor de juiste hulp, bijvoorbeeld om een gecombineerde leefstijlinterventie te gaan volgen. De diëtist is de specialist op het gebied van voeding en ziekten. Hij of zij kan advies op maat geven wanneer je door gezondheidsproblemen je voeding aan moet passen. Je kunt zonder verwijzing naar een diëtist toe. Je kunt hier een diëtist zoeken bij jou in de buurt.