Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Vibrio parahaemolyticus

Vibrio parahaemolyticus is een bacterie, die kan voorkomen in geïmporteerde vis en schaal- en schelpdieren. 

Je kunt zelf besmetting voorkomen door hygiënisch om te gaan met rauwe vis en schaal- en schelpdieren en deze goed te verhitten.

Omschrijving

Vibrio parahaemolyticus is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken, maar komt in Nederland nauwelijks voor.

Veiligheid

De bacterie zit met name in vis en schaal- en schelpdieren. De bacterie gedijt in zeewater waar het hele jaar temperaturen van boven de 15 °C worden gemeten.   

Daardoor is de bacterie niet aanwezig aan de Nederlandse kust. Via geïmporteerde vis en schaal- en schelpdieren zou het wel in Nederland kunnen komen. Monitorend onderzoek van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) laat zien dat visserijproducten incidenteel besmet zijn, maar niet met soorten die ziekmakend zijn.

Voedingsadvies

Besmetting is te voorkomen door hygiënisch om te gaan met rauwe vis en schaal- en schelpdieren.
  • Eet geen rauwe vis en schaal- en schelpdieren  
  • Bak, braad of kook het voedsel goed. Hitte doodt de bacterie.