Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Trichinella spiralis

Trichinella spiralis is een parasiet die in rauw vlees kan voorkomen. Met name van dieren die in het wild leven, zoals wilde zwijnen.

Infecties door deze parasiet komen in Nederland nauwelijks voor, maar in het buitenland meer. Met name in Oost-Europa bestaat de kans om geïnfecteerd te raken. Daardoor kan je de ziekte trichinose of trichinellose  oplopen. Het is belangrijk om op te letten dat vlees door en door gaar is.

Omschrijving

De parasiet Trichinella spiralis komt voor bij dieren, met name die in het wild leven. Het kan voorkomen in rauw varkensvlees, rauw paardenvlees of rauw vlees van wild zoals wilde zwijnen. Vlees wat afkomstig is uit Nederland vormt nauwelijks een risico. In het buitenland kan het wel voorkomen. Vooral in Oost-Europa zoals Bulgarije en Roemenië komt een besmetting nog wel eens voor.

Gezondheidseffecten

Trichinella spiralis is een parasiet (microscopisch wormpje) waarvan de larve zich door het lichaam verplaatst. Vooral spieren hebben last van deze larven. De larve van de Trichinella spiralis kan bij mensen de ziekte trichinose of trichinellose veroorzaken. De verschijnselen zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en diarree in de eerste 2 weken. Na verloop van tijd treedt oedeem, jeuk, koorts en chronische spierpijn op.

In ernstige gevallen kunnen vermagering, uitdroging, hart- en ademhalingsproblemen en hersenontsteking optreden. Een dodelijke afloop komt weinig voor, maar is niet uitgesloten. De ernst van de ziekte hangt af van de hoeveelheid parasieten die je hebt binnengekregen. 

Het aantal infecties in Nederland is erg gering, maar het ziekteverloop kan wel zeer ernstig zijn. Het is aan te raden naar de huisarts te gaan als je vermoedt dat je besmet bent door een parasiet.

Veiligheid

Vlees wat afkomstig is uit Nederland vormt nauwelijks een risico. Al het varkensvlees, paardenvlees en vlees van wilde zwijnen wordt gecontroleerd op Trichinella spiralis, voordat het verkocht mag worden. 

Wel kun je in het buitenland, met name in Oost-Europa, besmet raken als je rauw vlees of onvoldoende verhit vlees eet. Verhitten boven de 70°C doodt de parasiet. Let erop dat vlees (inclusief van wild) altijd goed verhit is.

Meer informatie

Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu: www.rivm.nl
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: www.nvwa.nl
European Food Safety Authority: www.efsa.europa.eu