Stoffen die in voeding terecht komen maar daar eigenlijk niet in thuishoren, zoals milieuverontreinigingen en natuurlijke gifstoffen, hebben een toelaatbare dagelijkse inname (TDI).
De TDI is de hoeveelheid van een dergelijke stof die je levenslang elke dag binnen mag krijgen zonder dat dit slecht is voor je gezondheid.
Voor milieuverontreinigingen zoals zware metalen en dioxines wordt een toelaatbare wekelijkse inname (TWI) of zelfs een toelaatbare maandelijkse inname (TMI) vastgesteld.
Wat is een toelaatbare dagelijkse inname (TDI)?
De toelaatbare dagelijkse inname (TDI) is de maximale hoeveelheid van een stof die je levenslang dagelijks binnen kan krijgen zonder dat dit slecht is voor je gezondheid. De TDI staat aangegeven als milligram, microgram of nanogram per kilogram lichaamsgewicht.
De TDI geldt voor stoffen die niet bewust aan voeding worden toegevoegd. Het gaat hierbij om milieuverontreinigingen zoals PCB’s, PAK’s en zware metalen, en natuurlijke gifstoffen in planten, dieren en schimmels.
Toelaatbare wekelijkse of maandelijkse inname (TWI of TMI)
Voor erg giftige milieuverontreinigingen zoals lood, cadmium, methylkwik, PFAS en dioxines wordt een toelaatbare wekelijkse inname (TWI) of zelfs een toelaatbare maandelijkse inname (TMI) vastgesteld. Dit zijn stoffen die het lichaam niet snel verlaten en in het lichaam kunnen ophopen. Als de grens voor veilige levenslange inname nog niet erg betrouwbaar is, door gebrek aan gegevens, komt er een voorlopige (provisional) PTDI of PTWI.
Extreem giftige stoffen
Voor extreem giftige stoffen, zoals lood en arseen, wordt geen TWI vastgesteld. De inname moet dan ‘zo laag mogelijk’ zijn. Dit heet As Low As Reasonbly Achievable (ALARA).
Bepalen van TDI, TWI en TMI
De manier waarop de TDI, TWI en TMI vastgesteld wordt, is hetzelfde als bij de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI).
TDI lijkt op ADI
De TDI is vergelijkbaar met de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI). De ADI geldt voor stoffen die bewust aan voedsel zijn toegevoegd, zoals E-nummers, diergeneesmiddelen en bestrijdingsmiddelen. Omdat het bij de TDI draait om stoffen die eigenlijk niet thuishoren in de voeding gaat de voorkeur uit naar het woord 'toelaatbaar' in plaats van ’aanvaardbaar'.