Een hygiënecode is een gids voor bedrijven die met voedsel
omgaan, waarin regels staan om de voedselveiligheid en de hygiëne te bewaken.
Veel kleine bedrijven maken gebruik van een hygiënecode. Een
bedrijf dat hiermee werkt voldoet aan de wetten van voedselveiligheid.
Omschrijving
Voor veel bedrijfstakken is er een gids voor goede
praktijken opgesteld, de hygiënecode. Hierin staan regels om de
voedselveiligheid en de hygiëne te bewaken.
Het werken volgens een
hygiënecode geeft aan dat de producent er alles aan doet om ervoor te zorgen
dat de consument veilig voedsel krijgt.
Een overzicht van alle
hygiënecodes is te vinden op de
website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Inhoud van de
hygiënecode
Een bedrijf dat werkt volgens de hygiënecode voldoet aan de
wettelijke voorschriften van voedselveiligheid. De hygiënecode geeft aandacht aan
HACCP en aan de basisvoorwaarden zoals hygiëne, bouwkundige zaken,
plaagdierbestrijding en opleiding.
Werken met de hygiënecode
Grote organisaties zullen zelf een voedselveiligheidssysteem
opzetten, maar kleinere ondernemingen kunnen gebruik maken van een hygiënecode.
Denk bijvoorbeeld aan slagers, bakkers, horeca en zorginstellingen. Een hygiënecode
mag pas gebruikt worden als deze door de minister van Volksgezondheid, Welzijn
en Sport (VWS) is goedgekeurd. Na 3 tot 5 jaar worden bestaande codes
geëvalueerd.
Het Voedingscentrum is beheerder van de ‘Hygiënecodevoor de voedingsverzorging in zorginstellingen en defensie’ en de ‘Hygiënecodevoor de voedingsverzorging in woonvormen’.
Ga naar de website van deze Hygiënecodes.
Meer informatie
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: www.nvwa.nl