Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Zo lekker kan het zijn
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Glucose

Koolhydraten komen voornamelijk als het enkelvoudige koolhydraat glucose in ons bloed terecht. Vervolgens nemen weefsels de glucose op waar het verbrand kan worden. Hierbij ontstaat energie voor het lichaam. 

De hormonen insuline en glucagon houden het glucosegehalte in het bloed op het juiste niveau. Een te laag of een te hoog glucosegehalte is namelijk niet goed voor het lichaam. 

Omschrijving

Glucose behoort tot de koolhydraten. Het is een enkelvoudig koolhydraat dat voornamelijk ontstaat in ons lichaam bij de vertering van andere koolhydraten. Glucose is ook direct in te nemen. Het heet dan dextrose of druivensuiker. 

Ons bloed neemt de glucose op. Via het bloed komt het vervolgens terecht in weefsels die het kunnen verbranden, zoals spieren. Hierbij ontstaat energie die nodig is voor bepaalde lichaamsfuncties.

Verbranding van glucose

Verbranding van glucose gebeurt in de cel. Dit proces gebeurt in twee stappen. Eerst breken bepaalde enzymen glucose af tot pyruvaat of lactaat (melkzuur). Deze stap heet glycolyse. Vervolgens worden deze stoffen weer verder afgebroken, zodat er energie ontstaat die het lichaam kan gebruiken. Voor dit deel van het proces, ook wel de citroenzuurcyclus genoemd, is zuurstof nodig. Een gram koolhydraten levert 4 kilocalorieën aan energie.

Bloedsuikergehalte

Het lichaam zoekt altijd naar de balans in het glucosegehalte. Het glucosegehalte heet ook wel het bloedsuikergehalte. Al vrij snel na het eten van een maaltijd met koolhydraten begint het bloedsuikergehalte te stijgen. Bij gezonde personen gaat deze stijging door tot ongeveer 1 tot 2 uur na de maaltijd. Daarna neemt het gehalte weer af. Als het bloedsuikergehalte begint te stijgen na het eten, zorgt het hormoon insuline in het bloed ervoor dat de weefsels het glucose snel opnemen. Het bloedsuikergehalte blijft echter niet steeds maar afnemen.

Als het bloedsuikergehalte onder een bepaalde grens komt, maakt het lichaam glucagon aan. Hierdoor stijgt het bloedsuikergehalte weer tot het normale niveau. Bij gezonde personen is de bloedsuikerwaarde  ongeveer 3 uur na de maaltijd het laagst. Met de glycemische index (GI) kun je schatten hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt als iemand koolhydraten eet.

Glycogeen

Je lichaam kan een kleine voorraad glucose opslaan in de lever en de spieren. Het heet dan niet meer glucose, maar glycogeen. Die voorraad kan van pas komen als je snel energie nodig hebt, bijvoorbeeld bij een grote inspanning.

Bij een tekort aan glucose maakt het lichaam glucose uit aminozuren (eiwit) of uit glycerol (vet). Daarbij zijn vooral het groeihormoon en de stresshormonen adrenaline en cortisol betrokken. Dit proces vindt voornamelijk plaats in de lever. 

Gezondheidseffecten

De hormonen insuline en glucagon houden het bloedsuikergehalte binnen de grenzen. Deze hormonen hebben een belangrijke functie. Een te laag (hypoglycemie) en een te hoog (hyperglycemie) bloedsuikergehalte is namelijk schadelijk voor het lichaam. Mensen met diabetes hebben een ontregeld bloedsuikergehalte.

Nieuw: de Koelkastklem
Help voedselverspilling voorkomen

Met de Koelkastklem in je koelkast vergeet je nooit meer je restjes op te maken. Nu te bestellen tegen verzendkosten: € 2,45.