Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
Attentie!

Wij werken aan de nieuwe Schijf van Vijf

De informatie en adviezen op deze website passen we aan naar de nieuwe inzichten van de Gezondheidsraad (Richtlijnen Goede Voeding, verschenen op 4 november 2015). Eind maart lanceren we de nieuwe Schijf van Vijf. Wat kun je nu al doen? meer info
 

Boekweit

De vruchtjes van de plant boekweit lijken op graankorrels en worden ook op die manier verwerkt in voedingsmiddelen. Net als granen valt boekweit daarom in vak 2 van de Schijf van Vijf. Dit is het vak waar brood, aardappelen, rijst, pasta, couscous en peulvruchten onder vallen. 

In brood, pannenkoeken, grutten, koek en ontbijtgranen kan boekweit zitten. Boekweit is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1 en B6, en verschillende mineralen, zoals magnesium.

Biologische boekweit is te verkrijgen onder het EU biologisch-keurmerk. 

Omschrijving

Boekweit is een kruidachtige plant. De boekweitkorrels zijn vruchtjes van die plant. De vruchtjes hebben een driehoekige vorm met een roodbruine dop, die eruitziet als dat van een beukennootje. Het dopje wordt er voor gebruik afgehaald.

Boekweit heeft veel overeenkomsten met graan. In voedingsmiddelen is het dan ook op dezelfde manier verwerkt. Zo zit het in brood, pannenkoeken, grutten, koek en ontbijtgranen. Omdat het zo op graan lijkt valt boekweit onder vak 2 van de Schijf van Vijf. Dit is het vak waar brood, granen, aardappelen, pasta, couscous en peulvruchten onder vallen.

Herkomst

Boekweit wordt in Nederland verbouwd. Van oorsprong komt het uit China.

Productie

Het zaaien van boekweit vindt plaatst in het voorjaar en de oogst in de nazomer. Na de oogst moeten de korrels nog een aantal weken drogen op het veld.

Boekweit komt niet veel meer voor omdat de opbrengst nogal wisselvallig is. De oorzaken hiervan zijn:

  • De plant is heel gevoelig voor weersomstandigheden.
  • De korrels zijn niet allemaal op hetzelfde moment rijp voor de oogst, daarom gaat er een deel verloren. 

Bewaren

Boekweit blijft langer houdbaar wanneer je het koel, donker en droog bewaart.

Gezondheidseffecten

Boekweit is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1vitamine B6, en verschillende mineralen, zoals magnesium.

Mensen met de aandoening coeliakie zijn allergisch voor gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in bepaalde granen. Omdat boekweit geen graan is bevat het geen gluten en is dus geschikt voor coeliakiepatiënten. 

Veiligheid

Voor boekweit gelden dezelfde veiligheidsaspecten als bij granen en graanproducten.

Voedingsadvies

De Schijf van Vijf voor jou geeft adviezen gebaseerd op leeftijd en geslacht. Boekweit kan zitten in brood of ontbijtgranen. Kijk in het tweede vak hoeveel je dagelijks nodig hebt. 

De Schijf van Vijf voor jou:

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden

Ik ben een: Mijn leeftijd is 

Etiket

Eisen ten aanzien van etikettering zijn vastgelegd in de Warenwet etikettering. Kijk naar het online etiket voor meer uitleg over de verschillende onderdelen van het etiket.   

Keurmerk

Er is biologische boekweit verkrijgbaar onder het EU biologisch-keurmerk.

Duurzaamheidsaspecten

Voor boekweit gelden dezelfde duurzaamheidsaspecten als granen en graanproducten.

Beweeg jij genoeg?

Advies in één oogopslag in nieuwe tool Hoeveel bewegen is genoeg? Moet je per se naar de sportschool, of telt een lunchwandelingetje ook mee? Met onze nieuwe tool Mijn beweging zie je in één oogopslag of je genoeg beweegt. Je vindt hem op Mijn Voedingscentrum of in de app Mijn Eetmeter.
 

Voedingskenmerken

Voedingswaarden
Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)
Energie
Energiewaarde in kJ1513 kJ
Energiewaarde in kcal357 kcal
Vet
Vet totaal2,0 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd0,4 g
Vetzuren trans0,0 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis0,6 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd0,6 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis0,6 g
Linolzuur0,6 g
ALA0,05 g
EPA0,00 g
DHA0,00 g
Vezel
Voedingsvezel5,6 g
Eiwit
Eiwit totaal8 g
Eiwit plantaardig8 g
Vitamines
Vitamine B20,07 mg
Vitamine C0 mg
Retinol act equivalent1 µg
Vitamine D0,0 µg
Vitamine E0,1 mg
Vitamine B10,28 mg
Vitamine B120,00 µg
Vitamine B60,400 mg
Folaat equivalenten29,0 µg
Nicotinezuur2,8 mg
Beta-caroteen12 µg
Overigen
Alcohol0 g
Water13 g
Cholesterol0,0 mg
Koolhydraten
Koolhydraten74,0 g
Polyolen0,00 g
Mono- en disacchariden2,1 g
Polysacchariden71,9 g
Natrium/zout
Natrium0,001 g
Zout0,003 g
Mineralen
Kalium218 mg
Magnesium80 mg
Calcium12 mg
Fosfor150 mg
IJzer2,0 mg
Selenium9 µg
Jodium2 µg
Koper0,70 mg
Zink1,10 mg
sluit venster