Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Met oer-Hollandse raapsteeltjes
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Boekweit

De vruchtjes van de plant boekweit lijken op graankorrels en worden ook op die manier verwerkt in voedingsmiddelen. Net als granen staat boekweit daarom in de Schijf van Vijf. Omdat boekweit geen graan is, levert het niet dezelfde gezondheidsvoordelen als graanproducten.

In brood, pannenkoeken, grutten, koek en ontbijtgranen kan boekweit zitten. Boekweit is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1 en B6, en verschillende mineralen, zoals magnesium.

Biologische boekweit is te verkrijgen onder het EU biologisch-keurmerk. 

Omschrijving

Boekweit is een kruidachtige plant. De boekweitkorrels zijn vruchtjes van die plant. De vruchtjes hebben een driehoekige vorm met een roodbruine dop, die eruitziet als dat van een beukennootje. Het dopje wordt er voor gebruik afgehaald.

Boekweit heeft veel overeenkomsten met graan. In voedingsmiddelen is het dan ook op dezelfde manier verwerkt. Zo zit het in brood, pannenkoeken, grutten, koek en ontbijtgranen. Omdat het zo op graan lijkt staat boekweit samen met brood en graanproducten in de Schijf van Vijf

Herkomst

Boekweit wordt in Nederland verbouwd. Van oorsprong komt het uit China.

Productie

Het zaaien van boekweit vindt plaatst in het voorjaar en de oogst in de nazomer. Na de oogst moeten de korrels nog een aantal weken drogen op het veld.

Boekweit komt niet veel meer voor omdat de opbrengst nogal wisselvallig is. De oorzaken hiervan zijn:

  • De plant is heel gevoelig voor weersomstandigheden.
  • De korrels zijn niet allemaal op hetzelfde moment rijp voor de oogst, daarom gaat er een deel verloren. 

Bewaren

Boekweit blijft langer houdbaar wanneer je het koel, donker en droog bewaart.

Gezondheidseffecten

Boekweit is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1, vitamine B6 en verschillende mineralen, zoals magnesium.

Geen gluten

Mensen met de aandoening coeliakie zijn allergisch voor gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in bepaalde granen. Omdat boekweit geen graan is bevat het geen gluten en is dus geschikt voor coeliakiepatiënten. 

Veiligheid

Voor boekweit gelden dezelfde veiligheidsaspecten als bij granen en graanproducten.

Voedingsadvies

Boekweit staat in de Schijf van Vijf als een aanvulling op brood en graanproducten. Brood en graanproducten leveren gezondheidsvoordelen, maar boekweit is prima aanvulling die gezonde voedingsstoffen levert. Lees meer over brood en graanproducten en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat. 

Etiket

Eisen ten aanzien van etikettering zijn vastgelegd in de Warenwet etikettering. Kijk naar het online etiket voor meer uitleg over de verschillende onderdelen van het etiket.   

Keurmerk

Er is biologische boekweit verkrijgbaar onder het EU biologisch-keurmerk.

Duurzaamheidsaspecten

Voor boekweit gelden dezelfde duurzaamheidsaspecten als granen en graanproducten.

Gezond en lekker broodbeleg

Originele idee├źn Doperwtjesspread, geraspte wortel met rozijnen, gegrilde groente, zuivelspread met vijg en nog veel meer. Wat lijkt jou het lekkerste?
 

Voedingskenmerken