Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Europees biologisch keurmerk

Het Europees biologisch keurmerk staat verplicht op alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn geproduceerd. Het keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw.

Ook op biologische producten van buiten de EU mag het keurmerk worden gebruikt, maar dat is niet verplicht. 

Het Europees biologisch keurmerk behoort tot de 10  topkeurmerken.

Wat betekent het Europees biologisch keurmerk?

Het Europees biologisch keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels en eisen voor biologische landbouw. Het logo staat verplicht op alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn geproduceerd. Op biologische producten van buiten de EU mag het keurmerk gebruikt worden, maar dat is niet verplicht. 

Het Europees biologisch keurmerk is een topkeurmerk vanwege hoge score op controle, transparantie en duurzaamheid.

Het Europees biologisch keurmerk staat verplicht op alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn geproduceerd.

Welke eisen worden aan het Europees biologisch keurmerk gesteld?

Volgens de Europese wetgeving worden de volgende eisen aan biologisch gesteld:

  • Producten moeten voor minimaal 95% uit echte biologische ingrediënten bestaan.
  • Het moet duidelijk zijn waar de ingrediënten precies vandaan komen.
  • Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.
  • Er is geen kunstmest gebruikt.
  • Bij de productie van vlees is rekening gehouden met dierenwelzijn.

Producten met het Demeter en  EKO-keurmerk voldoen aan dezelfde eisen als producten met het Europees biologische keurmerk.

Op de pagina biologisch lees je meer details over die eisen voor de landbouw, veehouderij en verwerking van biologische producten. 

Op de pagina dierenwelzijn kun je zien welke eisen aan het houden van biologische dieren gesteld zijn, vergeleken met ander vormen van veehouderij.  

Hoe wordt gecontroleerd of de regels worden nageleefd?

De naleving van de regels van de biologische landbouw wordt namens de overheid gecontroleerd door Skal. Deze organisatie controleert de totale productieketen, vanaf het land en de stal tot in de winkel. Biologische producten uit het buitenland zijn vaak alleen te herkennen aan het biologisch keurmerk van het betreffende land. 

Naast het Europese biologische keurmerk mogen nationale of regionale keurmerken worden gebruikt. Het EKO-keurmerk kan dus op het etiket voorkomen naast dit Europese keurmerk, net als het Duitse Bio-Siegel of Naturland keurmerk, het Belgische Biogarantie of het Britse Soil Association keurmerk.

Keurmerkorganisatie

De Europese Commissie is de organisatie achter het Europees biologisch keurmerk.

Wie controleert of de regels worden nageleefd?

Stichting Skal, erkend door de Raad voor Accreditatie, controleert of de Europese eisen voor biologische landbouw worden nageleefd.