Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag

2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Etiket

Ga met de muis over onderstaand etiket voor een uitleg van de verschillende onderdelen. Werkt het niet goed, klik dan op Crtl en F5 tegelijk.

Etiketten zijn het onderdeel van de verpakking dat informeert over een levensmiddel. Op het etiket staat bijvoorbeeld wat in een levensmiddel zit. Je weet daardoor beter wat je koopt en je kunt producten onderling vergelijken.

Wat precies op een etiket moet staan is vastgelegd in de Warenwet Informatie Levensmiddelen (WIL) en in de Europese wet Voedselinformatie. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt hier toezicht op.

Wat wel en niet op het etiket staat, hangt af van de manier waarop het product is verpakt. De winkelier doet meestal zelf een zakje om niet-voorverpakte producten, zoals ‘kaas van het mes’. Daar hoeft minder informatie op te staan. De meeste levensmiddelen zijn voorverpakt: de fabrikant verpakt ze, niet de winkelier. Op al die levensmiddelen staat deze verplichte informatie.

Meer informatie: praktische tips etiketten lezenfolder etiketwijzer of boek E-nummertabel.

Afbeelding van een etiket Naam levensmiddel Ingredienten Hoeveelheid Houdbaarheid Beschermende atmosfeer Fabrikant MSC MSC2 Herkomst Rijk aan omega-3 NL 6635 EG Productnummer Voedingswaarde GDA2 Bewaar- en gebruiksvoorschrift Ingevroren Streepjescode Allergenen

Tip

E-nummertabel

In deze praktische gids gaan we dieper in op E-nummers en het etiket. Zo weet je beter wat je koopt en kun je producten beter vergelijken. Een handig hulpmiddel als je meer wilt weten over je eten.

Bekijk