
Producten uit de Schijf van Vijf vormen de basis voor de recepten. Denk aan lekker veel groente, fruit, volkorenproducten, vis, mager vlees, peulvruchten en vloeibare vetten.
Criteria voor de recepten
We gebruiken in onze recepten vooral verse en weinig-bewerkte producten en we kiezen voor kleine porties vlees en vis. Daarnaast variëren we volop met ei, tofu, peulvruchten en noten. We geven de voorkeur aan groente en fruit van het seizoen, met een lage milieubelasting en gebruiken uitsluitend duurzaam gevangen of gekweekte vissoorten. De porties zijn op maat, zodat je geen eten hoeft te verspillen. De recepten zijn daarmee gezond en beter voor het milieu.
Uitzonderingen
We hanteren specifieke criteria voor onze recepten. De recepten die voldoen aan deze criteria passen in de Schijf van Vijf. Kies je deze recepten dan maak je een gezonde keuze. Sommige recepten voldoen niet aan deze criteria, omdat er bijvoorbeeld een vleessoort in het recept zit dat niet in de Schijf van Vijf staat. In dat geval staat er bij het recept vermeld dat het een weekkeuze is.
Warme maaltijden/hoofdgerechten
De recepten bestaan alleen uit Schijf van Vijf-producten, met maximaal 2 dagkeuzes.
Wanneer in recepten toegevoegd zout zit (bijvoorbeeld in de vorm van een bouillontablet) dan geldt een maximum van 2 gram zout (per persoon) voor de hele maaltijd en zitten er alleen Schijf van Vijf-producten in het recept.
Nagerechten
De recepten voor nagerechten voldoen niet altijd aan de Schijf van Vijf. Ze bevatten over het algemeen wel minder calorieën, suiker en verzadigd vet dan kant- en- klare toetjes uit de winkel.