Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Hoe stellen we onze recepten samen?Producten uit de Schijf van Vijf vormen de basis voor de recepten. Denk aan lekker veel groente, fruit, volkorenproducten, vis, mager vlees, peulvruchten en vloeibare vetten.

Criteria voor de recepten 

We gebruiken in onze recepten vooral verse en weinig-bewerkte producten en we kiezen voor kleine porties vlees en vis. Daarnaast variëren we volop met ei, tofu, peulvruchten en noten. We geven de voorkeur aan groente en fruit van het seizoen, met een lage milieubelasting en gebruiken uitsluitend duurzaam gevangen of gekweekte vissoorten. De porties zijn op maat, zodat je geen eten hoeft te verspillen. De recepten zijn daarmee gezond en beter voor het milieu. 

Uitzonderingen

We hanteren specifieke criteria voor onze recepten. De recepten die voldoen aan deze criteria passen in de Schijf van Vijf. Kies je deze recepten dan maak je een gezonde keuze. Sommige recepten voldoen niet aan deze criteria, omdat er bijvoorbeeld een vleessoort in het recept zit dat niet in de Schijf van Vijf staat. In dat geval staat er bij het recept vermeld dat het een weekkeuze is. Informatie

Warme maaltijden/hoofdgerechten

De recepten bestaan alleen uit Schijf van Vijf-producten, met maximaal 2 dagkeuzes. Informatie 
Wanneer in recepten toegevoegd zout zit (bijvoorbeeld in de vorm van een bouillontablet) dan geldt een maximum van 2 gram zout (per persoon) voor de hele maaltijd en zitten er alleen Schijf van Vijf-producten in het recept.

Nagerechten

De recepten voor nagerechten voldoen niet altijd aan de Schijf van Vijf. Ze bevatten over het algemeen wel minder calorieën, suiker en verzadigd vet dan kant- en- klare toetjes uit de winkel.  

Specificatie
Onze hoofdmaaltijden (recept hoofdgerecht + de menusuggestie wanneer aanwezig) bevatten:
 • 400-700 kilocalorieën
 • minimaal 150 gram groente
 • maximaal 100 gram vlees, vis, ei, vegetarische keuze of maximaal 25 gram noten of minimaal 60 gram peulvruchten
 • graanproducten of aardappelen die in de Schijf van Vijf staan
 • maximaal 15 gram vloeibare margarine, vloeibaar bak- en braadvet of olie
sluiten

Salades met meerdere ingrediënten 

De recepten bestaan uit Schijf van Vijf-producten, met maximaal 1 dagkeuze. Informatie 
Voor maaltijdsalades gelden de criteria voor warme maaltijden.

Belegde broodjes 

De recepten bestaan uit Schijf van Vijf-producten, met maximaal 1 dagkeuze. Informatie 
De broodjes bestaan uit:

 • bruin of volkorenbrood
 • margarine/halvarine uit een kuipje
 • beleg uit de Schijf van Vijf met eventueel één portie uit de ‘dagkeuze’.

  Budgetrecepten

  Gezond eten hoeft niet duur te zijn. Onze budgetrecepten kosten per persoon inclusief menusuggestie € 2.25 of minder. 

Recepten geschikt voor zwangeren

De recepten die geschikt zijn voor zwangeren bevatten geen producten die schadelijk kunnen zijn voor de moeder of de ongeboren baby. 

Klimaatkanjers

Op de receptensite staan hoofdgerechten met de aanduiding ‘Klimaatkanjer’. Dit zijn recepten met een lage milieubelasting. Je kunt denken aan groentegerechten, bonengerechten en eiergerechten. Een lage milieubelasting betekent in dit geval minder dan 1,3 kilo CO2-uitstoot (broeikasgassen) voor een hoofdgerecht. Dat is ruim een derde minder dan een gemiddelde warme maaltijd.  

Lees verder

Berekening Klimaatkanjer voor een recept:

• De broeikasgasemissies van de ingrediënten zijn bij elkaar opgeteld. De gebruikte getallen zijn afkomstig van Blonk Consultants en het RIVM.
• Er is een inschatting gemaakt van het energiegebruik van de meest energie-intensieve bereidingsmethode die in een recept gebruikt is. Daarbij is ook gekeken naar de te bereiden hoeveelheid en de bereidingstijd. De klimaatbelasting van bereidingsmethoden gerangschikt van laag naar hoog is:
 • Onverwarmd
 • Koken/stomen
 • Magnetron
 • Grill
 • Bakken/braden/wokken
 • Oven
 • Frituur
 • Barbecue

Recepten met een lange bereidingstijd uit de oven, frituur of barbecue komen meestal niet in aanmerking voor een Klimaatkanjer.

• Voor groente en fruit zijn gemiddelde getallen over het hele jaar gebruikt. Daarom vermelden we bij de recepten of de gebruikte groente die maand een lage klimaatbelasting heeft (klasse A of B van de Groente- en fruitkalender van Milieu Centraal).
• De meeste Klimaatkanjers zijn vegetarisch of bevatten een kleine portie varkensvlees, kip, kaas of melkproducten. Vlees en zuivel hebben namelijk een hoge klimaatbelasting.

sluiten

Menu van de week

Elke week maken wij het Menu van de week. In ons ideale weekmenu past maximaal 4 keer vlees. Daarmee zorg je goed voor jezelf én voor het milieu. Wij houden ongeveer deze indeling aan: 1 dag vis (bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, zalm, bokking en sardines), 1 dag peulvruchten (zoals bruine bonen, kapucijners, linzen en kikkererwten), 1 dag ongezouten noten, 2 dagen rund- of varkensvlees en 2 dagen kip of ander gevogelte. In plaats van het vlees kunnen mensen ook tofu, tempé of ei nemen of nog een keer peulvruchten of een handje noten. 

Waarom deze weekindeling? 

Met het eten van (vooral vette) vis verlaag je het risico op hart- en vaatziekten. Peulvruchten en noten verlagen je LDL-cholesterol, en dat is goed voor de bloedvaten. Bovendien zijn het plantaardige alternatieven voor vlees en daarmee een stuk beter voor het milieu. Rund- en varkensvlees (rood vlees) staan niet zo vaak in ons weekmenu omdat je meer kans op darmkanker, beroerte en diabetes type 2 (suikerziekte) hebt wanneer je dat te veel eet. Rood vlees belast het milieu ook meer dan kip of ander gevogelte, vis en ei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.