Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Sarma (Turkse gevulde wijnbladeren)

Sarma (Turkse gevulde wijnbladeren)

Voor 40 stuks

Recept van Emine Taskiran. Emine: "Traditioneel wordt sarma gemaakt met witte rijst, maar de combinatie van bruine rijst en bulgur past ook perfect. Een heerlijk vezelrijk snackje."

  • 10 personen
  • 30+ minuten
  • voorgerecht
  •  

Ingrediënten

  • 300 gram wijnbladeren (vers of in blik)
  • 1 eetlepel sumak
  • 2 uien
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 volle theelepel gemalen komijnzaad
  • zwarte peper
  • 1 volle theelepel gedroogde munt
  • 100 gram zilvervliesrijst
  • 100 gram bulgur
  • 2 citroenen

Bereiding

  1. Week de wijnbladeren los van elkaar ten minste 15 minuten in warm water.
  2. Week de sumak in 2 eetlepels gekookt water.
  3. Pel de uien en snijd ze fijn.
  4. Verwarm de olie in de pan en bak de uien op laag vuur 8-10 minuten.
  5. Voeg de komijn, zwarte peper en gedroogde munt toe en bak 2 minuten.
  6. Was de rijst en de bulgur, voeg het toe aan de gebakken uien en bak 5-6 minuten.
  7. Voeg de sumak en 150 ml water toe en kook 2 minuten.
  8. Leg een wijnblad met de gladde zijde naar beneden op een plank of bord.
  9. Verdeel 1 volle theelepel vulling aan de onderkant van het blad zodat er een sigaarvorm ontstaat. 
  10. Vouw de buitenkant van het blad naar binnen en rol hem van onder naar boven op.
  11. Herhaal dit met alle wijnbladeren.
  12. Stapel de rolletjes strak op in een pan.
  13. Knijp een citroen uit over de rolletjes en leg er een paar schijfjes citroen op.
  14. Leg een klein bord op de rolletjes zodat ze op hun plek blijven en voeg kokend water toe totdat het bord onder water staat.
  15. Kook 1 uur op laag vuur.
  16. Giet de sarma voorzichtig af en haal ze uit de pan. 
  17. Meng het sap van een halve citroen en wat olijfolie en verdeel dit over de sarma om ze te laten glanzen.

Extra informatie

De ongekookte sarma's zijn goed in te vriezen. Kook ze vervolgens in bevroren toestand op de manier zoals hierboven beschreven.

Ingrediënten over?

Bulgur over? Probeer deze Turkse linzenballetjes eens. 

Dit recept maakten we samen met Emine Taskiran

Emine is docent Voeding aan de Haagse Hogeschool. Daarnaast kan ze superlekker koken. We zijn dan ook erg blij met haar recepten!Emine Taskiran schrijft recepten voor het Voedingscentrum

Meer recepten van Emine

Mercimek köftesi (linzenballetjes)
Pide (brood)
Kizartma (gegrilde groente)
Balik Ekmek (broodje gegrilde makreel)
Incir Uyutmasi (Turkse vijgenpudding)
Havuclu kabakli meze (yoghurtdip met courgette en wortel)

Informatie over dit recept

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 60 kcal 60 kcal
Vet 2 gram 2 gram
Waarvan verzadigd vet 0 gram 0 gram
Koolhydraten 6 gram 6 gram
Waarvan suikers 1 gram 1 gram
Vezels 2 gram 2 gram
Eiwit 2 gram 2 gram
Zout
< 0.1 gram < 0.1 gram
Print dit recept
Deel dit recept