Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Havuclu kabakli meze (Turkse yoghurtdip met courgette en wortel)

Havuclu kabakli meze (Turkse yoghurtdip met courgette en wortel)

Dit is een recept van Emine Taskiran. Emine: "Deze dip maak je met dikke yoghurt voor het beste resultaat. Laat je 'm rusten in de koelkast dan wordt de smaak alleen maar beter."

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • lunch
  •  

Ingrediënten

  • 1 middelgrote wortel
  • 1 kleine courgette
  • 4 takjes dille
  • 1 eetlepel walnoten
  • 1 theelepel olijfolie
  • 250 gram Turkse/Griekse yoghurt 0% vet

Bereiding

  1. Was de wortel en courgette en rasp ze fijn. 
  2. Was de dille en snijd het fijn. 
  3. Rooster de walnoten in een droge koekenpan en laat ze afkoelen. 
  4. Verwarm de olie in de pan en bak de groente totdat het meeste vocht is verdampt.
  5. Doe de groente op een bord en laat het afkoelen. 
  6. Hak de walnoten fijn. 
  7. Meng de groente met de yoghurt en de dille. 
  8. Versier de dip met de walnoten en serveer met bruin of volkoren Turks brood (Pide). 

Ingrediënten over?

Walnoten over? Gebruik ze als knapperige topping op deze Turkse vijgenpudding.

Zelfgemaakte groentedip kun je ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Bewaar het in een potje met een deksel erop. Doe er eventueel wat citroensap over voor het kleurbehoud. Invriezen kan ook, dan is de spread nog 3 maanden houdbaar.

Dit recept maakten we samen met Emine Taskiran

Emine is docent Voeding aan de Haagse Hogeschool. Daarnaast kan ze superlekker koken. We zijn dan ook erg blij met haar recepten!Emine Taskiran schrijft recepten voor het Voedingscentrum

Meer recepten van Emine

Mercimek köftesi (linzenballetjes)
Sarma (gevulde wijnbladeren)
Pide (brood)
Kizartma (gegrilde groente)
Balik Ekmek (broodje gegrilde makreel)
Incir Uyutmasi (Turkse vijgenpudding)

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Courgette heeft deze maand (juni) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 170 kcal 170 kcal
Vet 10 gram 10 gram
Waarvan verzadigd vet 1 gram 1 gram
Koolhydraten 10 gram 10 gram
Waarvan suikers 9 gram 9 gram
Vezels 2 gram 2 gram
Eiwit 8 gram 8 gram
Zout
0,2 gram 0,2 gram
Print dit recept
Deel dit recept