Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Balik ekmek (Turks broodje gegrilde makreel)

Dit is een recept van Emine Taskiran. Emine: "Dit broodje wordt veel gegeten als streetfood in Turkije. Met dit recept kun je het makkelijk zelf thuis maken."

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • lunch

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 8 takjes peterselie
  • ½ theelepel sumak
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels olie
  • zwarte peper
  • 2 makreelfilets (100 gram per stuk)
  • 2 volkoren broodjes
  • handje rucola

Bereiding

  1. Pel de ui, snijd hem fijn en doe hem in een kom.
  2. Was de peterselie en snijd de blaadjes fijn.
  3. Voeg de peterselie en sumak toe aan de ui en roer goed.
  4. Warm de oven voor op 200 °C.
  5. Boen de citroen schoon. Rasp de helft van de schil van de citroen en pers hem uit. 
  6. Meng de rasp en het sap met de olie en wat peper. 
  7. Roer het mengsel goed en bestrijk beide kanten van de makreelfilets ermee.
  8. Grill de makreelfilets op een rooster aan beide kanten 2-4 minuten tot ze krokant zijn. 
  9. Doe de oven uit, snijd de broodjes open en leg ze geopend op het ovenrooster. Sluit de oven weer.
  10. De restwarmte van de oven warmt de broodjes op. 
  11. Haal de broodjes uit de oven, leg een makreelfilet op elk broodje en voeg de uiensalade en rucola toe.
  12. Besprenkel met citroen naar smaak en serveer. 

Menusuggestie

Combineer dit broodje met Turkse gegrilde groente (Kizartma) om er een hoofdgerecht van te maken.

Ingrediënten over?

Rucola over? Gebruik het op deze heerlijk pizza met courgette. 

Dit recept maakten we samen met Emine Taskiran

Emine is docent Voeding aan de Haagse Hogeschool. Daarnaast kan ze superlekker koken. We zijn dan ook erg blij met haar recepten!Emine Taskiran schrijft recepten voor het Voedingscentrum

Meer recepten van Emine

Mercimek köftesi (linzenballetjes)
Sarma (gevulde wijnbladeren)
Pide (brood)
Kizartma (gegrilde groente)
Incir Uyutmasi (Turkse vijgenpudding)
Havuclu kabakli meze (yoghurtdip met courgette en wortel)

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Rode ui is deze maand (april) een seizoensproduct.
Viswijzer Dit recept bevat makreel. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies makreel met MSC. Makreel uit Middelandse zee is af te raden.

Past in dieet

  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 475 kcal 475 kcal
Vet 30 gram 30 gram
Waarvan verzadigd vet 7 gram 7 gram
Koolhydraten 25 gram 25 gram
Waarvan suikers 4 gram 4 gram
Vezels 6 gram 6 gram
Eiwit 25 gram 25 gram
Zout
0,7 gram 0,7 gram
Print dit recept
Deel dit recept