Als jodium ook aan andere producten zou worden toegevoegd, kan de consumptie van brood dan omlaag?
Het Voedingscentrum heeft als richtlijn een consumptie van 6-7 sneetjes brood per dag. Het jodiumgehalte in brood is de belangrijke reden om ruime hoeveelheid brood te gebruiken.
De inname van jodium is afkomstig uit vier verschillende jodiumbronnen,
1. jodium van nature aanwezig in voedingsmiddelen;
2. gejodeerd zout door de voedingsmiddelenproducenten toegevoegd aan voedingsmiddelen
3. gejodeerd zout gebruikt bij de (huishoudelijke) bereiding van maaltijden en aan tafel
4. voedingssupplementen.
Bronnen van jodium
Uit onderzoek van RIVM (Verkaik- Kloosterman et al, 2012) blijkt dat naar schatting 40% van het jodium geleverd door jodium dat van nature aanwezig is in voedingsmiddelen. De belangrijkste natuurlijke bronnen zijn zuivelproducten, niet-alcoholische dranken (zoals koffie, thee, frisdrank), gevolgd door granen en graanproducten en vlees en vleesproducten.
Gejodeerd zout dat is toegevoegd door de voedingsmiddelenproducenten leverde gemiddeld 43% van de totale jodiuminname. 90% hiervan werd geleverd door brood. Huishoudelijk gebruik van gejodeerd zout droeg voor 13% bij aan de jodiuminname.
Brood
Brood voorziet dus voor een belangrijk deel in de jodiumvoorziening. Wanneer er geen of zeer weinig brood wordt gegeten, komt de jodiumvoorziening onder druk te staan. Onze aanbeveling voor brood is hoofdzakelijk gebaseerd op het halen van de vezel richtlijn. Daarmee wordt ook voorzien in de aanbevolen hoeveelheid van jodium = 150 microgram/dag. Van overheidswege is brood gekozen is als drager om op bevolkingsniveau te voorzien in voldoende jodium. Brood blijft dus belangrijk, zeker als je geen zout toevoegt.
Gebruikte bronnen:
J. Verkaik-Kloosterman,E.J.M. Buurma-Rethans, A.L.M. Dekkers. Inzicht in de jodiuminname van kinderen en volwassenen in Nederland. Resultaten uit de Voedselconsumptiepeiling
2007-2010. RIVM rapport 350090012/2012
sluiten