Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Initiatieven van het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum informeert consumenten en professionals over gezonde en duurzame voeding. Daarnaast zetten we ons op verschillende manieren in om gezonde voeding onder de aandacht te brengen. Hieronder zie je een aantal initiatieven die wij de afgelopen jaren zelf gestart zijn of die wij ondersteunen.

10 gouden grepen voor politieke partijen

De politiek kan een grote bijdrage leveren aan het oplossen van problemen die spelen, zoals de toename in overgewicht bij kinderen, de gezondheidsverschillen in de samenleving en de klimaatcrises. Vanuit het Voedingscentrum geven we een aantal uitvoerbare oplossingen.

Elk jaar vragen we ook aandacht voor gezond eten bij Kamerleden en hun medewerkers. Dit doen we door middel van een gezonde lunch bij de start van het parlementaire jaar.

European Public Health Nutrition Alliance

Met de European Public Health Nutrition Alliance worden de krachten gebundeld om van Europa een gezondere leefomgeving te maken.

Ideeën voor gemeentelijk beleid

Het Voedingscentrum biedt handvatten voor effectief gemeentelijk beleid. Hiermee kunnen professionals en ouders makkelijker gezonde gewoontes aanleren en de omgeving gezond maken.

Borstvoedingsvriendelijke gemeente

Gemeenten kunnen 'borstvoedingsvriendelijk' worden door zelf voldoende locaties aan te dragen binnen hun gemeente waar moeders welkom zijn om hun kind de borst te geven.

Gezonde kinderopvang

Voedingscentrum is partner van Gezonde Kinderopvang. Gezonde Kinderopvang staat voor samen werken aan gezond opgroeien. Want elk kind verdient een gezonde start. Samen met andere kennis- en onderzoeksinstituten ondersteunen we kinderopvangorganisaties en gastouders met scholing en een praktische aanpak.

Gezonde en duurzame schoollunch

Er is steeds meer belangstelling voor het verzorgen van een lunch op school. Het voedingscentrum ondersteunt scholen met informatie, tips en praktische hulpmiddelen.

Richtlijn Eetomgevingen

Iedereen heeft het recht om als vanzelf gezonde en duurzame keuzes te maken, in alle eetomgevingen. Denk daarbij aan het bedrijfsrestaurant, treinstation, ziekenhuis en attractiepark. Als eetomgeving kun jij in ruime mate in gezonde en duurzame keuzes voorzien én deze makkelijk maken. De Richtlijn Eetomgevingen laat zien hoe je dat stap voor stap bereikt.

Food Innovation Bachelor's Award

Foodstudenten zijn de voedselproducenten van de toekomst. Daarom daagt het Voedingscentrum elk jaar studenten uit om een gezond en duurzaam product te ontwikkelen. De studenten met het beste gezonde en duurzame product winnen de Food Innovation Bachelor's Award (FIBA).