Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zone.college bemachtigt de ideale Schoolkantine Schaal

9 februari 2024
Elk jaar bepaalt Zone.college Enschede een nieuw verbeterdoel voor de schoolkantine. Al een paar jaar schittert de gouden Schoolkantine Schaal in de school. Tijd voor nóg een stapje gezonder en duurzamer, met als nieuw doel niveau ideaal. Met de nodige tijd, energie en hulp is dat gelukt! Als enige school in Nederland hebben ze nu een ideale Schoolkantine Schaal.

Een uit de hand gelopen hobby

Al een paar jaar is Jeffry Brummelhuis actief bezig met de Gezonde Schoolkantine. Hij is naast (praktijk)docent ook Gezonde School Coördinator op Zone.college Enschede. Samen met zijn collega’s van de afdeling Voeding en de afdeling Economie runt hij 5 dagen per week de schoolkantine. Dat doet hij met veel plezier: “Er zit veel werk in het gezonder en duurzamer maken van de schoolkantine. Als je het net als ik er leuk vind om te doen, een beetje als een uit de hand gelopen hobby, dan is er veel mogelijk.”

Ook is de juiste ondersteuning belangrijk. “Als jouw school het toelaat om je te verdiepen en tijd geeft om alles in goede banen te leiden, dan kun je wat bereiken. Wat ik nu doe is iets wat al een paar jaar loopt en niet iets van vandaag op morgen.”

ideale schoolkantine

Helpende hand van een Adviseur Eetomgevingen

In het proces naar een ideale schoolkantine kon Jeffry met vragen en uitdagingen terecht bij Adviseur Eetomgevingen Sanne Castelijns van het Voedingscentrum. “Door in gesprek te blijven met het Voedingscentrum en te kijken wat er net even anders kan, kom je tot een gezondere en duurzamer voedselaanbod. Samen met Adviseur Eetomgevingen Sanne keken we bijvoorbeeld hoe de gemaakte broodjes zo aangepast konden worden dat deze voldoen aan de eisen voor niveau ideaal. En ook de materialen en tools die ik kreeg aangereikt waren behulpzaam. Bijvoorbeeld de waaier met recepten die zijn ingezonden door scholen. Dit geeft weer inspiratie voor gerechten in onze kantine.”

Leerlingen aan zet

De inspiratie komt ook van binnenuit de school. Zo hebben de derdejaarsleerlingen de opdracht meegekregen om een gezonde warme snack te bedenken. “Dit is niet eenvoudig”, vertelt Jeffry, “maar wanneer ze erin slagen gaat deze snack echt gemaakt en verkocht worden in de kantine. Ook duurzaamheid is een thema waar leerlingen zich bewust mee bezighouden. Bijvoorbeeld door na te denken over de vraag wat je kunt doen met oud brood. Wat kunnen we daarmee maken in plaats van weggooien?”

leerlingen bezig in kantine

Groen bezig als groene school

“Samen kleuren we de wereld groen” is een motto van Zone.college. Ze streven naar een duurzamere wereld waarin zuinig wordt omgegaan met onze natuur. Zo min mogelijk voedsel verspillen is daarbij een concrete actie.

Jeffry: “Eigenlijk verkopen we elke dag alles wat er gemaakt is. Soms moeten we last minute zelfs nog bij maken. Maar soms gebeurt het wel eens dat we te veel broodjes afbakken. Als deze niet verkocht worden, verkopen we ze later op de middag voor €1. En hebben we richting het weekend verse producten liggen die echt op moeten zoals sla, dan brengen we dit naar de afdeling Dier. Zo belandt eten niet in de prullenbak, maar kan het gevoerd worden aan de dieren.”

Pizza’s bezorgd op school

Net als bij veel scholen is er in de omgeving van Zone.college Enschede allerlei eten en drinken te koop. Zo zit er ook een pizzaketen in de buurt. “Een tijd geleden gingen leerlingen daar pizza’s bestellen”, vertelt Jeffry. “Ik ben daar langs geweest en ben het gesprek aangegaan met de bedrijfsleider. Hij begreep dat wij als school niet blij waren dat leerlingen pizza’s binnen de school aten en dit dan ook niet langer zouden toestaan. Om hierbij te helpen gaf de bedrijfsleider aan dat zij geen bezorgingen meer naar de school zouden doen. Hiervoor had ik veel respect, omdat het voor hen wel inkomen is.”

Trots op bereikte doel

Met 5 dagen per week allerlei soorten broodjes, wraps en andere snacks is er binnen de school nog genoeg keuze voor de leerlingen. En dat aanbod is lekker én gezond, waardoor Zone.college Enschede de ideale schoolkantine schaal heeft binnengesleept. “Als enige schoolkantine van Nederland bieden we alleen maar producten uit de Schijf van Vijf aan. Daarmee hebben we ons doel behaald en dat maakt ons super trots. Maar wat ons eigenlijk nóg trotser maakt is dat we dit elke dag samen met de leerlingen en collega’s weer waarmaken.”

Benieuwd hoe je de stap naar een ideale schoolkantine zet? Kijk wat het inhoudt.

Lees ook het nieuwsbericht ‘De gezondste (school)kantine van Nederland staat in Enschede’.