Bewaar je eten op de juiste manier? Zet je eten dat snel bederft in
de koelkast, op een temperatuur van 4 °C? Dan verklein je de kans dat je ziek
wordt.
Tip 1: Bekijk hoe je iets het beste bewaart
In de online bewaarwijzer vind je het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten. Inclusief handige bewaartips. Hiermee bewaar je veilig én het helpt voedselverspilling voorkomen.
Natuurlijk komt dit doordat eten op de juiste plek minder snel bederft. Maar wist je dat je bijvoorbeeld ook voorkomt dat aardappelen de plantengifstof solanine vormt als je ze koel, donker en droog bewaart?
Tip 2: Zet de koelkast op 4 °C
Bij 4 °C in de koelkast groeien ziekmakers nauwelijks. Stel de temperatuur van de koelkast in op 4 °C. Lees hoe je de temperatuur van een koelkast goed instelt.
Tip 3: Zet eten en drinken snel terug in de koelkast op de juiste plek
- Laat eten dat snel bederft nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Denk aan melk, vlees en vis. Hoe sneller je het terugzet hoe beter, maar zet geen warme producten in de koelkast. Gooi het na 2 uur weg.
- Doe de koelkast altijd zo snel mogelijk weer dicht.
- Zet eten met de kortste houdbaarheid vooraan.
- Bewaar producten die snel bederven, zoals rauw vlees of rauwe vis, op de koudste plaatsen. Plaats producten die niet per se gekoeld hoeven te zijn, bijvoorbeeld frisdrank en bier, op de minst koude plaatsen. Koelkasten met een *** of ****-vriesvak hebben een koeling in de achterwand. Deze koelkasten zijn het koudst achterin en onderin. Koelkasten met * of ** hebben bovenin een vriesvak met daaronder de koeling. Deze koelkasten zijn boven achterin het koudst.
- Bewaar groenten in de groentelade. Daar is de luchtvochtigheid wat hoger dan in de rest van de koelkast. Daardoor beschadigen de groente niet door de kou.
- Bewaar eieren in de koelkast.
Hoe ziet zo'n slimme koelkastindeling eruit?
Tip 4: Vries eten op de goede manier in
- Stel de temperatuur van de vriezer in op ten minste -18 °C. Bij vriezers met * of ** sterren kan dit niet. Ziekmakende bacteriën groeien dan niet, maar de
kwaliteit van het eten gaat wel sneller achteruit.
- Doe niet te veel producten tegelijk in de vriezer.
- Vries eten in kleine porties in. Dan bevriest het sneller en ontstaat geen of minder condens of ijs in de vriezer.
Tip 5: Ga goed om met restjes en kliekjes
- Bewaar restjes maximaal 2 dagen afgedekt in de koelkast. Wil je ze langer bewaren, vries ze dan in.
- Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product. Dat is slecht voor de kwaliteit en het is minder milieuvriendelijk.
- Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
- Bewaar je kliekjes in de vriezer? Zet als geheugensteuntje de datum op het bakje met kliekjes voordat het de vriezer in gaat.
- Lees meer over koken met restjes en kliekjes
Gerelateerde tips voor veilig bewaren