Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat kun je doen als je (mogelijk) iets hebt gegeten met salmonella erin?

Heb je een product gegeten waar (misschien) de bacterie salmonella in heeft gezeten? Dat kan je flink ziek maken. Maar de kans op ernstige gevolgen is klein. Wel is het goed om op bepaalde symptomen te letten.

Symptomen salmonella

De verschijnselen van salmonella ontstaan meestal binnen 12 tot 36 uur en houden vaak 2 tot 3 dagen aan. Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon.

Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan. Salmonella kan in uitzonderingsgevallen ook doordringen in de bloedbaan waardoor organen, botten en gewrichten aangetast kunnen worden. Dit kan gewrichtsontstekingen of langdurige buikklachten zoals krampen, diarree of verstopping veroorzaken.

Tijdens de zwangerschap

Salmonella is een bacterie die jouzelf wel ziek kan maken, maar het brengt niet direct schade toe aan je baby. Mocht je klachten krijgen, let er dan vooral op dat je genoeg drinkt. Krijg je uitdrogingsverschijnselen of hele erge koorts en het houdt langer dan 2 dagen aan? Ga dan naar de huisarts. Het is wel belangrijk om bij zwangerschap altijd voorzichtig te zijn.

Wanneer naar de dokter?

Ga naar de huisarts als je uitdrogingsverschijnselen hebt. Je hebt uitdrogingsverschijnselen als je weinig moet plassen, veel dorst hebt en je suf voelt. Vooral voor ouderen, jonge kinderen, zwangeren en zieken is het belangrijk om op tijd naar de dokter te gaan.

Hoe ontstaat een voedselinfectie en hoe voorkom je het?

Salmonella gaat dood als je het product goed verhit (minimaal 2 minuten bij 70 °C). Bak vlees dus door en door gaar en kook eieren het liefst hard. Was je handen voordat je gaat koken en zeker na het aanraken van rauw vlees.Vooral voor kwetsbare groepen zoals kinderen tot 5 jaar, zwangere vrouwen, zieken en bejaarden is het belangrijk om bovenstaande voorzorgsmaatregelen te treffen.

Meer over hoe een voedselinfectie ontstaat en wat je kunt doen om het te voorkomen, zie je in de onderstaande video.

Klachten melden

Denk je dat je ziek bent geworden door voedsel uit de winkel, snackbar of een restaurant? Meld dit dan direct bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.