Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat kun je doen als je (mogelijk) iets hebt gegeten met campylobacter erin?

Als je een product hebt gegeten waar (misschien) de bacterie campylobacter in heeft gezeten, weet dan dat de kans op ernstige gevolgen erg klein is.

Wel is het goed om op bepaalde symptomen te letten.

Symptomen campylobacter

De symptomen van een besmetting met campylobacter kunnen zich 48 uur tot 1 week na de besmetting uiten. De klachten zijn lichte maag-darmklachten, griep, diarree waarin bloed kan voorkomen en buikpijn. De klachten houden ongeveer 5 tot 7 dagen aan.

Ben je besmet, dan kun je nog wekenlang last hebben van darmkrampen. Andere complicaties die kunnen voorkomen zijn een darmontsteking en gewrichtsproblemen, vooral in de knie.

Wanneer naar de dokter?

Ga naar de huisarts als je uitdrogingsverschijnselen hebt. Je hebt uitdrogingsverschijnselen als je weinig moet plassen, veel dorst hebt en je suf voelt. Vooral voor ouderen, jonge kinderen, zwangeren en zieken is het belangrijk om op tijd naar de dokter te gaan.

Tijdens de zwangerschap

Campylobacter is een bacterie die jouzelf wel ziek kan maken, maar het brengt niet direct schade toe aan je baby. Mocht je klachten krijgen, let er dan vooral op dat je genoeg drinkt. Krijg je uitdrogingsverschijnselen of hele erge koorts en het houdt langer dan 2 dagen aan? Ga dan naar de huisarts. Het is wel belangrijk om bij zwangerschap altijd voorzichtig te zijn.

Hoe ontstaat een voedselinfectie en hoe voorkom je het?

Een voedselinfectie, bijvoorbeeld door campylobacter, wordt vaak verward met een buikgriep of zomergriep. Hoe een voedselinfectie ontstaat en wat je kunt doen om het te voorkomen, zie je in de onderstaande video.

Klachten melden

Denk je dat je ziek bent geworden door voedsel uit de winkel, snackbar of een restaurant? Meld dit dan direct bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.