Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat is beter: suiker of zoetstof?

Normaal gebruik van suiker kan geen kwaad. Datzelfde geldt voor (producten met) zoetstoffen. Suiker en zoetstoffen zorgen beide voor een zoete smaak. Een verschil tussen suiker en zoetstoffen is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten.

Volwassenen, kinderen en ook diabeten kunnen suiker en zoetstoffen gebruiken. Voor mensen die op hun gewicht moeten letten en voor diabeten kan het zinvol zijn producten te kiezen waarin suiker vervangen is door zoetstof. Daar zitten amper calorieën in.

Intensieve zoetstoffen

Intensieve zoetstoffen zijn 30 tot 37.000 keer zoeter dan suiker en leveren niet of nauwelijks energie. Deze zoetstoffen worden onder meer toegepast in zoetjes en zoetstof (tabletjes, vloeibaar of in poedervorm), light frisdrank en light toetjes. Bij gebruik van normale hoeveelheden kunnen deze producten dagelijks worden gebruikt.

Polyolen

Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen. Ze zijn iets minder of net zo zoet als suiker. De meester leveren wel energie, maar minder dan suiker. Polyolen worden veel gebruikt in producten voor diabetici.

Het gebruik van grotere hoeveelheden producten met polyolen in één keer kan maag-darmklachten zoals diarree veroorzaken. Daarom staat er op producten met polyolen de waarschuwing 'overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben'.